Sud odredio psihijatrijsko vještačenje Tomislava Draguna

ZAGREBAČKI Općinski sud prihvatio je danas prijedlog tužiteljstva da se provede psihijatrijsko vještačenje predsjednika Hrvatskog uljudbenog pokreta Tomislava Draguna, optuženog za lažno prijavljivanje kaznenih djela.

Draguna tužiteljstvo optužnim prijedlogom tereti da je kazneno prijavio 185 osoba, uglavnom sudaca, političara i drugih javnih osoba, iako je bio svjestan da te osobe nisu počinile kazneno djelo za koje ih prijavljuje.

Optuženi je na današnjoj raspravi sucu Zorislavu Kalebu pokušao obrazložiti zašto je prijavio 185 osoba, no sudac za sada to nije prihvatio. S druge strane, prihvaćen je prijedlog tužiteljstva za njegovim psihijatrijskim vještačenjem, zbog sumnje u ubrojivost.

Optuženi se tome usprotivio, rekavši kako će vještačenje morati provesti na silu i kako to smatra uvredom. Kazao je da će zbog toga tražiti odštetu, ustvrdivši kako nije psihički bolestan. Sudac mu je na to preporučio da se za trajanja suđenja suzdrži od daljnjih tužbi jer bi tužiteljstvo moglo tražiti njegovo pritvaranje zbog ponavljanja kaznenog djela.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom iskazu Dragun je, među ostalim, kazao da njegov progon traje od 1943. kada je kao sedmogodišnjak s ocem bio na Bleiburgu. Tvrdi da je kao sudionik Hrvatskog proljeća dva puta trebao biti ubijen, a pogodak granate u njegovu kuću u Vinkovcima 1992. ocijenio je kao atentat na njega. Kazao je i kako je njegova kćerka u studenome 1991. ubijena u Vinkovcima pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Ustvrdio je i da je kao financijski revizor i suradnik bivšeg tajkuna Miroslava Kutle bio žrtva medijske hajke na koju je odgovorio tužbama, no sve je, kako je rekao, uglavnom otišlo u zastaru. Tvrdi da se pismima obraćao Saboru, Vladi, predsjedniku države i ministru unutarnjih poslova, a kako je sve bilo uzaludno odlučio je osnovati Hrvatski uljudbeni pokret koji je proučavao postupanje pravosudnih institucija te podnio oko 70 kaznenih prijava. Kako je dio odbačen, odlučio je osobno preuzeti privatni progon.

Po podacima tužiteljstva, Dragun je posljednjih nekoliko godina sudove zasuo s više od 200 privatnih tužbi.

Suđenje će se nastaviti nakon psihijatrijskog vještačenja optuženog.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara