SUD PRAVDE PROGLASIO SE NADLEŽNIM ZA TUŽBU BIH PROTIV SRJ

Međunarodni sud pravde (ICJ) u Haagu proglasio se u ponedjeljak nadležnim za tužbu Bosne i Hercegovine protiv SRJ za povredu konvencije o genocidu, odbacujući tako pokušaj Beograda da ospori nadležnost tog tijela za preispitivanje odgovornosti SR Jugoslavije.L

´Zahtjev SRJ odbacuje se´, kazao je predsjednik Suda Gilbert Guillaume.

SRJ je u travnju 2001. podnijela zahtjev za preispitivanjem odluke ICJ-a od 11. srpnja 1996., kojom se sud proglasio nadležnim da presuđuje u slučaju tužbe BiH protiv SRJ za genocid.

Jugoslavija je zahtjev za revizijom te odluke utemeljila na članku 61. Statuta suda, koji propisuje da se takav zahtjev može podnijeti kada se otkrije neka ´nova odlučujuća činjenica´. Reviziju je ocijenila nužnom navodeći da je ´njezinim prijemom u UN 1. studenog 2000. kao nove članice postalo jasno da ona nije nastavila međunarodnopravni i politički subjektivitet bivše SFRJ´.

Primanje u UN kao nove članice predstavlja ´novu činjenicu´, koja je ´očito bila nepoznata i Sudu i SRJ u vrijeme odluke iz 1996´.

´Budući da članstvo u UN-u, kombinirano sa statusom stranke Statuta ICJ-a i Konvencije o genocidu predstavlja jedini temelj na kojem se zasniva jurisdikcija Suda nad SRJ - nepostojanje te pretpostavke odlučujuće je naravi´, istaknuto je u jugoslavenskom zahtjevu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

SRJ je također navela kako ne postoje ni alternativni temelji za naležnost Suda jer je u instrumentima pristupa Konvenciji o genocidu 8. ožujka 2001. godine izrazila rezervu prema Članku IX. Konvencije. Pristup Konvenciji stoga ne može imati ´retroaktivni učinak´ tvrdi se, ´jer SRJ nikada nije prihvatila Članak. IX´. Članak IX. propisuje da u sporovima stranaka Konvencije povezanim s ´interpretacijom, primjenom ili ispunjenjem Konvencije, uključujući i one vezane uz odgovornost države za genocid´, odlučuje ICJ na zahtjev jedne od stranaka.

BiH je u ožujku 1993. godine pred Sudom podnijela zahtjev da joj se omogući tužba protiv SRJ za povredu Konvencije o genocidu počinjenu ratnim razaranjima, temeljeći nadležnost ICJ upravo na Članku IX.

SRJ je u lipnju 1995., u preliminarnom postupku, već pokušala osporiti nadležnost ICJ-a što je u srpnju 1996. Sud odbacio proglasivši se nadležnim na temelju Članka IX.

Hrvatska je tužbu protiv SRJ za povredu konvencije o genocidu podnijela u srpnju 1999. godine.

Međunarodni sud pravde u Haagu najviše je pravosudno tijelo UN-a nadležno za rješavanje sporova među državama članicama UN-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara