Sud u Imotskom pristran u slučaju ginekologa Rebića?

UPRAVO kada pomislite da hrvatsko pravosuđe ne može ići niže, iznenadi vas pokoji slučaj, a ovog puta dužna pažnja ide prema Općinskom sudu u Imotskom koji je u slučaju ginekologa Cicka Rebića, optuženog za smrt 32-godišnje trudnice Anđe Crnogorac i njezina djeteta, prihvatio ponovno sudsko vještačenje.

U toj vijesti ne bi bilo ništa čudno da već nisu napravljena četiri vještačenja u ovom slučaju, a svako je dosad pokazalo kako je Rebić kriv, odnosno da su napravljeni propusti koji su doveli do smrti majke i bebe. Odvjetnik oštećene obitelji Vinko Ljubičić, usporedio je sud u Imotskom s nogometnim sucem Maksimovićem, koji je produljivao utakmicu sve dok Partizan nije zabio pobjednički gol.   

"Nažalost, riječ je o dva života, a ne o utakmici. Ovo je skandalozno i neozbiljno", kazao je odvjetnik Ljubičić u razgovoru za Index, najavljujući istragu oko pristranosti suda prema optuženiku te će tražiti da drugi sud rješava ovaj slučaj.

"Jednostavno ne vidim kraja ovom slučaju, ako on bude i dalje rješavan u Imotskom. Odlukom da se traži peto vještačenje i dalje se nanosi izravna šteta obitelji Crnogorac, a svakako treba istaknuti kako su dosadašnja četiri vještačenja bila gotovo istovjetna u svojim izvješćima", kazao je odvjetnik Ljubičić. Kako je dodao svako od vještačenja ustvrdilo je oko 15 propusta zdravstvene ustanove u Imotskom, kao i doktora Rebića, a vještačenje je odrađeno od strane eminentnih stručnjaka. 

No, kako saznajemo, problem je nastao kada je doktor Rebić dostavio sudu jedno vještačenje, koje nije bilo naručeno od istog suda u kojem stoji kako je Rebić tek djelomično kriv te se razlikuje od ostalih vještačenja koje je zatražio sud. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Istina je kako je Rebić dostavio vještačenje, a iskreno govoreći ne znam odakle mu tako nešto. No, neshvatljivo mi je da sud odbacuje četiri vještačenja, koje je sam naručio i zatražio, te traži ponovno ispitivanje odnosno ponovno vještačenje. Zašto? Nažalost nemam taj odgovor, ali čvrsto vjerujem kako će drugi sud, a ne onaj u Imotskom biti u stanju donijeti pravednu odluku" potvrdio nam je Ljubić dodajući kako će uskoro podnijeti zahtjev za prebacivanje slučaja.

Podsjetimo, nesretna žena umrla je 3. lipnja 2003. godine zbog iskrvarenja uzrokovanog razdorom maternice, a njezino dijete zbog nedostatka kisika. Prema optužnici, koja je podignuta dvije godine kasnije, ginekolog Cicko Rebić  je optužen jer trudnicu nije poslao na intenzivni nadzor, iako je prošao termin za porođaj. Štoviše, optužnica ga tereti da nije učinio potpunu obradu pacijentice, što je morao uraditi budući je bila riječ o  visoko rizičnoj trudnoći. Ginekolog, nije niti prepoznao veliki plod.

Posljednje, četvrto vještačenje urađeno je u veljači ove godine, a ono je kao i svako do sada potvrdilo navode iz optužnice.

I.Ć.
Foto:Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara