Sud u Strasbourgu ponovno razmatra slučaj Ocalan

PRED Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu u srijedu je počelo prvo saslušanje žalbenog procesa u predmetu osuđenog lidera kurdskih pobunjenika Abdullaha Ocalana protiv Turske.

Europski sud za ljudska prava je prošlogodišnjom prvostupanjskom presudom odlučio u korist Ocalana, odnosno osudio Tursku zbog nehumanog postupanja prema njemu. Sud je ocijenio da Ocalan u Turskoj nije imao pravedno i nepristrano suđenje čime je povrijeđena Europska konvencija o ljudskim pravima. Turska je bila dužna platiti sudske troškove u iznosu od 100.000 eura. Obje su strane uložile žalbu na prvostupanjsku odluku jer niti kurdski lider nije u potpunosti zadovoljan presudom Europskog suda za ljudska prava.

Čelnik bivše Radničke stranke Kurdistana (PKK), Abdullah Ocalan (55) 29. lipnja 1999. osuđen je na turskom sudu na smrt zbog "izdaje i separatizma". Kazna je ublažena na doživotni zatvor 3. listopada 2002. nakon što je u Turskoj ukinuta smrtna kazna. PKK je nastavila djelovati pod nazivom Kadek, a zatim Kongra-Gel.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocalan je uhićen u veljači 1999. u Keniji, gdje se sklonio nakon što je u listopadu 1998. protjeran iz Sirije. Posljednjih 5 godina nalazi se u zatvoru na otoku Imrali na sjeverozapadu Turske.

Na poziv Udruge Kurda u Francuskoj pred zgradom Suda u Strasbourgu okupilo se oko 200 prosvjednika, tražeći Ocalanovo oslobađanje. Kasnije tijekom dana, na poziv istog organizatora u Strasbourgu će biti organizirani još jedni prosvjedi kojima bi trebalo prisustvovati nekoliko tisuća sudionika, među kojima mnogi iz Njemačke, Belgije i Nizozemske.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara