Sud u Trstu odbacio tužbu petero štediša Ljubljanske banke

PRIZIVNI sud u Trstu odbacio je tužbu za naplatu štednih uloga koju je u prosincu 2002. protiv tršćanske podružnice Ljubljanske banke u ime petero hrvatskih štediša uložio njihov zastupnik Božidar Vukasović, priopćio je direktor "stare" Ljubljanske banke u Ljubljani Borut Ožura.

Vukasović i štediše, osim navedene Trstu, imaju u postupku još jednu tužbu protiv Ljubljanske banke, a nastavak tog procesa pred tršćanskim općinskim sudom trebao bi se nastaviti 1. lipnja ove godine.

Odbijanjem tužbe, navedeno je u priopćenju Ljubljanske banke, za sada je otpala mogućnost ovrhe imovine iz depozita Ljubljanske banke u Italiji u korist štediša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema tumačenju Ožure, presuda apelacijskog suda znači da ono nije uvažilo tvrdnje Vukasovića da podružnica u Trstu pripada "staroj" Ljubljanskoj banci, a ne Novoj Ljubljanskoj banci (NLB), utemeljenoj 1994. godine, kako se branila tužena strana.

Kako u povodu presude suda u Trstu navodi slovenska agencija STA, argument slovenske strane u procesima štediša protiv Ljubljanske banke je konstantan - da je slovenski parlament 1994. godine donio zakon s ustavnom snagom po kojemu su na novoustanovljenu Novu Ljubljansku banku prenesene sva aktiva i pasiva sa računa nekadašnje Ljubljanske banke u Sloveniji i inozemstvu, osim u dva slučaja - na Novu Ljubljansku banku nisu prenesene obveze prema stranim bankama-kreditorima i Narodnoj banci Jugoslavije, te obveze prema deviznim štedišama iz republika bivše Jugoslavije (osim Slovenije).

(Hina) xfl ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara