Sudac Kinis se nije složio s čitavom presudom pa je priložio izdvojeno mišljenje

Sudac Kinis se nije složio s čitavom presudom pa je priložio izdvojeno mišljenje

Foto: AFP

LATVIJSKI član Sudskog vijeća Haškog suda Uldis Kinis se nije složio sa svim argumentima iznesenim u presudi te je priložio izdvojeno mišljenje za jedan njezin dio.

Kinis se nije složio s ostalim sucima vezano uz utvrđivanje odgovornosti za ubojstvo srpskih civila uz Uzdolju kraj Knina. On smatra da nije dokazano da su hrvatske Oružane snage ubile sedmero i teško ranile jednog mještanina, već da je, s obzirom na nekonzistentne iskaze svjedoka, zločin mogla počiniti i lokalna banda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Latvijski sudac se ne slaže s još jednim dijelom, a to je onaj o navodnoj rušilačkoj ulozi hrvatske specijalne policije tijekom ulaska u Gračac. Kinis smatra da nije dokazano da su za uništenje "znatnog dijela" Gračaca odgovorne prozvane snage.

Također zamjera kolegama što nisu dali više povjerenja iskazima zapovjednika hrvatske specijalne policije koji su tvrdili da Gračac za njihova ulaska nije bio uništavan te podsjeća da su u razdoblju u kojem su se dogodili navodni zločini (od poslijepodneva 5. kolovoza 1995. do 10,30 sati idućega dana) u Gračacu nalazila i vojna policija te civilne skupine. Kinisovo izdvojeno mišljenje nije bitno utjecalo na konačnu presudu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara