Sudac koji predvodi istragu Kellyjeve smrti tražit će Blairov iskaz

SUDAC koji predvodi istragu samoubojstvo savjetnika za oružje britanske vlade Davida Kellyja izjavio je u petak da će zatražiti od premijera Tonya Blaira da svjedoči.

Lord Hutton je rekao da će tražiti od Blaira da iznese dokaze o vladinoj odluci da se imenuje Kelly kao mogući izvor spornog novinskog izvješća o vladinom postupanju s obavještajnim podacima glede iračkog oružja.

Blairov ured je priopćio da će premijer "u potpunosti surađivati u istrazi".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hutton je nagovijestio da planira široku istragu ne samo Kellyjeve smrti nego i vladinog dosjea o iračkom oružju koje je bilo u središtu spora zbog kojeg je Kelly došao u središte pažnje.

Hutton je rekao da će također zatražiti da se postave pitanja ministru obrane Geoffu Hoonu i Blairovom direktoru za komunikacije Alastairu Campbellu.

Kelly, uvaženi bivši UN-ov inspektor za oružje i savjetnik u ministarstvu obrane, bio je izvor BBC-a u izvješću u kojem su iznesene tvrdnje da su Blairovi suradnici krivotvorili obavještajne podatke o iračkom oružju kako bi preuveličali prijetnju koje ono predstavlja i dobili potporu za rat.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara