Sudac Lozina napisao presudu za Loru

SUTRA istječe dvomjesečni zakonski rok za pisanje presude osmorici bivših vojnih policajaca nepravomoćno oslobođenih optužaba za ratni zločin u vojnoistražnom centru Lori u Splitu 1992., a kako se doznaje od suca Slavka Lozine, presuda je napisana i bit će strankama dostavljena do kraja ovoga tjedna.

Lozina je u telefonskom razgovoru odbacio nagađanja kako će iskoristiti mogućnosti da zbog objektivnih ili subjektivnih razloga, primjerice bolesti, presudu napiše izvan zakonskog roka. ´Presuda je opširna, jer se odnosi na osam ljudi. Stoga su duže i tehničke formalnosti, umnažanje u 30-ak primjeraka, provjera točnosti prijepisa i slično, prije nego se poštom pošalje strankama, koje imaju pravo žalbe u roku od 15 dana´, rekao je Lozina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Županijsko državno odvjetništvo već je zadnji dan suđenja 22. studenog prošle godine najavilo žalbu, o kojoj će odlučivati Vrhovni sud. On može potvrditi nepravomoćnu presudu Županijskog suda ili je ukinuti, pa bi se suđenje moralo ponoviti pred istim ili drugim sudskim vijećem u Splitu.

Peteročlano Sudsko vijeće, sa sucem Lozinom na čelu, oslobodilo je Tomislava Duića, Tonća Vrkića, Miljenka Bajića, Josipa Bikića, Davora Banića, Emilija Bungura, Antu Gudića i Anđelka Botića od optužaba da su sredinom 1992. počinili ratni zločin nad civilima srpske nacionalnosti u bivšem zatvoru u Lori.

Optuženici, osim Duića, Bajića i Bikića koji su još u bijegu, odmah su pušteni iz pritvora, a za bjeguncima je ukinuta tjeralica.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara