Sudan zbog napada pobunjenika na Kartum prekinuo odnose sa Čadom

SUDAN je priopćio kako prekida diplomatske odnose sa Čadom, zbog pružanja pomoći pobunjenicima iz Darfura da napadnu glavni grad Kartum.

Odluku o prekidu diplomatskih odnosa sa susjedom je na državnoj televiziji priopćio sudanski predsjednik Omar al-Bashir, prenosi BBC.

Pripadnici Pokreta za pravdu i jednakost (JEM), jednog od pobunjeničkih pokreta aktivnih u zapadnoj oblasti Darfur, sinoć su napali Omdurman, grad u blizini Kartum, a za kojeg tvrde da se nalazi pod njihovom kontrolom.

Sudanska vlada je nakon toga priopćila da su pobunjenici poraženi, ali BBC podsjeća da nikada nisu bi bliži sudanskom glavnom gradu.

Kartum, Istočni Kartum i Omdurman su povezani mostovima preko rijeke Nil, a zajedno čine megapolis s oko osam milijuna stanovnika. Sudan je, inače, površinom
najveća afrička država, a istočni dijelovi Darfura – gdje su aktivni pobunjenici - su od Kartuma udaljeni oko 500 kilometara.

JEM je, pak, jedna od skupina koja se od 2003. godine bori protiv sudanske vlade i provladinih paravojnih formacija, uključujući zloglasne Janjaweede. Sukobi oko crpilišta vode i zemljištu, koji na plemenskoj i etničkoj osnovi tinjaju desetljećima u Darfruu, su eskalirali u veljači 2003. godine. Tada su se afrička plemena sukobila s Janjaweedima čije redove uglavnom pune sudanski Arapi.

Podtajnik UN za humanitarna pitanja John Holmes je prošli mjesec izjavio da je sukob u Darfuru izazvao smrt najmanje 300.000 ljudi. Međunarodne humanitarne udruge smatraju da je poginulo 200.000 ljudi, dok vlada u Kartumu tvrdi da je poginulo 9.000 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službeni Čad je, pak, demantirao umiješanost u jučerašnje događaje. Njegovi demantiji isto tako podsjećaju na sudanske demantije kada su čadski glavni grad N'djamenu napali pobunjenici, a koje je čadska vlada nazvala sudanskim plaćenicima. Glavni grad Čada je napadnut dva puta, a posljednji put se režim čadskog predsjednika Idrissa Debyja našao pred slomom. Pobunjenici su iz glavnog grada istjerani u posljednji trenutak, a za to optužuju francusku vojnu intervenciju.

Dopisnik BBC, pak, danas iz Kartuma javlja kako je u tom gradu neuobičajeno mirno. Neki izvještaji, doduše, spominju nastavak borbi u zapadnom dijelu grada.

Policijski sat uveden tijekom noći u sudanskom glavnom gradu je produžen na neodređeno vrijeme - najmanje do kraja dana.

R.R.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara