Sudanu ponovno promaklo mjesto predsjednika Afričke unije

MJESTO predsjednika Afričke unije još je jednom zaobišlo sudanskog predsjednika Omara al-Bashira, a razlog tome je kriza u Darfuru. Bashir je na to mjesto trebao zasjesti još 2006., ali je i tada zaobiđen, također zbog Darfura. Afričku uniju će u 2007. voditi predsjednik Gane John Kufuor.

Iako je sudanski ministar vanjskih poslova izjavio kako je Sudan svojevoljno prepustio svoje mjesto Gani, mnoge su afričke zemlje, zajedno s međunarodnim humanitarnim agencijama i lobističkim grupama, izvršile ogroman pritisak na organizaciju, prosvjedujući protiv Bashirovog mogućeg imenovanja predsjednikom AU. Čad je čak izjavio da će napustiti AU ako Bashir postane predsjednikom.

Usto, pobunjeničke grupe u Darfuru su najavile da će, ako Bashir dobije mjesto, početi smatrati mirovnjake AU-a neprijateljima.

Od 2003. naovamo je u Darfuru u kombiniranim napadima sudanske vlade i paravojne postrojbe Janjaweed ubijeno između 200 000 i 400 000 milijuna ljudi, a oko 2 milijuna je istjerano iz domova. Većina prognanika nalazi se u izbjegličkim kampovima koji su skoro svakodnevno napadani od strane Janjaweeda.

UN pokušava sa sudanskim vlastima dogovoriti zadnju fazu mirovnog plana, koja bi dopustila postavljanje UN-ovih mirovnjaka na teren, ali Sudan uporno zavlači.

Glavni tajnik UN-a, Ban Ki-moon, trebao bi danas razgovarati s Bashirom i vidjeti može li ga nagovoriti da popusti zahtjevima, iako je to više simbolički susret, koji teško da će donijeti prave rezultate.

"Moramo zajedno poraditi na tome da spriječimo nasilje i uništavanje zemlje koje provode različite strane. Moramo prekinuti i bombardiranja koja se i dalje jedan od najgroznijih dijelova života u Darfuru.", rekao je UN-ov čelnik danas. Inače,principa "rada" u Darfuru je ovakav: prvo vladini zrakoplovi bombardiraju sela, a onda Janjaweed dođe "dovršiti posao". To su priznali, između ostaloga, i bivši članovi Janjaweeda, ali sudanska vlada još uvijek odbija priznati da s njima surađuje. 

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara