Sudbina eurozone je u rukama Slovačke

Sudbina eurozone je u rukama Slovačke

Foto: AFP

SLOVAČKI parlament u 13 sati započeo je raspravu o širenju ovlasti zajedničkog Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF). Slovačka je jedina od 17 članica eurozone koja još nije ratificirala dokapitalizacije EFSF-a i širenje njegovih ovlasti.

U Slovačkoj je trenutno na vlasti četveročlana koalicija na čelu s premijerkom Ivetom Radicovom, koja zbog ovog pitanja puca po šavovima. Radicova se očajnički trudi da u parlamentu progura EFSF, ali mnogi članovi njene koalicije su joj se suprotstavili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovaci, tvrde njihovi političari, više ne žele podnositi teret tuđe krize. Građanima je teško objasniti da moraju sudjelovati u spašavanju Grčke i ostalih kriznih ekonomija, kada su prosječne plaće u Slovačkoj i dalje niže od onih u Grčkoj. Ukoliko parlament ne prihvati proširenje ovlasti EFSF-a, glasat će se i povjerenju vladi koju vodi Radicova, te je moguće da će Slovaci uskoro na izvanredne izbore.

Najveća oporbena stranka, Smer, na glasanju u parlamentu također neće podržati širenje ovlasti EFSF-a. Glasnogovornik te stranke Robert Fico najavio je da će zastupnici Smera podržati EFSF na ponovljenom glasanju. Cilj oporbenih zastupnika je iskoristiti glasanje o kriznim mjerama za spas eurozone kako bi isprovocirali prijevremene izbore.

Uloga zajedničkog fonda "teškog" 440 milijardi eura trenutno se svodi samo na prodaju obveznica i financiranje kriznih zajmova. Kad se ovlasti EFSF-a prošire, fond će moći otkupljivati kredite najizloženijih zemalja eurozone, koristiti svoja sredstva za pomoć bankama i posuđivati novac europskim vladama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara