Sudbina sindikalnog referenduma nepoznata

JOŠ SE ne zna sudbina referenduma kojim sindikalne središnjice provjeravaju kako njihovo članstvo ocjenjuje rezultate pregovora o Zakonu o radu (ZOR).

Trodnevni referendum počeo je danas, ali se ne zna hoće li sindikati zajednički i koristiti njegove rezultate, nakon što je među njima došlo do nesuglasica zbog sadržaja jednog popratnog letka.

Referendum su zajedno organizirali Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS), Hrvatska udruga sindikata (HUS), Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH) i autonomni sindikati izvan središnjica.

Referendumsko pitanje za oko 450.000 članova sindikata glasi: "Jesu li prihvatljivi rezultati pregovora Vlade, sindikata i poslodavaca o izmjenama ZOR-a i paketu pratećih zakona".

Problem je čini se nastao kad je, uz usuglašeni sindikalni letak o rezultatima pregovora, NHS svom članstvu uputio i vlastiti.

Taj je potez osudio SSSH, optužujući NHS da letkom sugerira članstvu da ne podrži pregovore, te da je njegovim tiskanjem odstupio od zajedničkog dogovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjedništvo SSSH-a odlučilo je danas da će tek nakon što budu poznati rezultati referenduma odlučiti hoće li ih koristiti kao zajedničke ili za vlastite potrebe.

Tu su odluku sa svoje strane neprihvatljivom ocijenili HUS i URSH. "SSSH takvom odlukom dovodi u pitanje ozbiljnost referenduma", rekao je Hini predsjednik URSH-a Boris Kunst. On je optužio i SSSH-a i NHS da su "neodgovornim ponašanjem" izazvali sukob na sindikalnoj sceni, iako mu letak "ne smeta".

Najavio je da će sutra zajedno s predsjednikom HUS-a Zdenkom Mučnjakom objaviti hoće li rezultati referenduma za njih biti obvezujući te iznijeti stajalište o budućnosti sindikalnog zajedništva.

Krešimir Sever, predsjednik središnjice čiji je letak izazvao spor, rekao je danas Hini da za NHS "nije upitno zajedničko korištenje rezultata referenduma".

Matica hrvatskih sindikata javnih službi ne sudjeluje u referendumu, smatrajući da je u pregovorima o izmjenama ZOR-a ipak postignut napredak.

(Hina) mvr vl

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara