sudionici okruglog stola: hrvatskoj ne treba odlagalište radioaktivnog otpada

Sudionici prvog zelenog okruglog stola "Odlagalište nuklearnog otpada Trgovska gora" danas su u Dvoru zajednički zaključili da Hrvatskoj "ne treba odlagalište niskog i srednjeradioaktivnog otpada".

Također su zatražili da se "obavi revizija Programa prostornog uređenja RH i da se iz njega izbaci Trgovska gora kod Dvora kao lokacija planirana kao potencijalno područje za daljnje istraživanje za odlagalište radioaktivnog otpada".

Zaključeno je da je "lokacija Trgovska gora izabrana bez ikakvih prethodnih istraživanja, bez uvažavanja mišljenja struke i suprotno stajalištu i raspoloženju lokalnog stanovništva, javnosti, lokalne i regionalne uprave u Hrvatskoj i BiH".

Ekološke nevladine organizacije, te lokalne vlasti u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini organizirat će potpisivanje peticije protiv gradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, kao i protiv gradnje bilo kakvog odlagališta opasnog otpada u Hrvatskoj.

U popodnevnom dijelu okruglog stola sudjelovao je koordinator izrade ekološke studije RH, svjetski ekološki ekspert i savjetnik Svjetske banke Viktor Simončić, koji je izjavio da Hrvatskoj "u principu treba odlagalište niskog i srednjeradioaktivnog otpada, ako ni zbog čega drugoga, onda kao privremeno skladište dok se ne prikupe dovoljne količine za izvoz".

Simončić je ocijenio da je "postupak utvrđivanja potencijalnih lokacija bio politički motiviran, primitivan i nestručan", te se suprotstavio da Trgovska gora "ostane jedina lokacija". "Onima koji su bez argumenata struke protiv gradnje takvog odlagališta, Simončić je poručio da "onda ne idu u Zagreb u čijem se središtu već godinama u Institutu za medicinska istraživanja odlaže i spaljuje opasni otpad", te da "ne putuju preko Slovenije jer se u dvorištu NE Krško već godinama drži nuklearni otpad".

Predsjednik Zelene akcije iz Zagreba Toni Vidan rekao je da Zelena akcija već preko četiri godine smatra da je procedura po kojoj su birane i odabrane potencijalne lokacije obavljena na neprihvatljivo loš način.

Pročelnik Ureda za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Sisačko-moslavačke županije Zdenko Sešo iznio je da je ta županija nekoliko puta od Vlade tražila da se iz državnog Programa prostornog uređenja izbaci lokacija Trgovske gore. Sisačko-moslavačka županija u prostornom planu uopće nije predvidjela lokaciju za odlagalište radioaktivnog otpada, uvažavajući mišljenje lokalne uprave i stanovništva, rekao je.

Prije skupa održan je i prosvjed oko 150 građana Dvora i Trgovske gore protiv gradnje odlagališta na tom području, te je počelo i potpisivanje peticije protiv odlagališta koju je do kraja današnjeg skupa potpisalo nekoliko stotina stanovnika tog mjesta.

(Hina) malj ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara