Sudjelovanje na regionalnom summitu u Sloveniji potvrdili svi osim Srbije

Sudjelovanje na regionalnom summitu u Sloveniji potvrdili svi osim Srbije

Tekst: S.C.H.
Foto:
Davor Pongračić / Cropix

NA SKORI summit o europskoj budućnosti zapadnog Balkana, koji bi se trebao održati u subotu, 20. ožujka na Brdu kod Kranja, dolaze predstavnici svih pozvanih zemalja regije, koji su već potvrdili svoj dolazak, osim Srbije koja to još nije učinila, objavila je danas beogradska novinska agencija Beta.

Otpravnica poslova u veleposlanstvu Slovenije u Beogradu Jadranka Šturm Kocjan potvrdila je kako su svi pozvani, osim Srbije, neformalno potvrdili dolazak, no kako se i radi o neformalnom susretu, normalno je da se potvrde čekaju do posljednjeg trena.

Šturm Kocjan je dodala i da pitanje dolaska predsjednika Srbije Borisa Tadića ostaje otvoreno, s obzirom na činjenicu da je on od organizatora zatražio da kosovski premijer Hashim Taqi ne predstavlja nezavisno Kosovo, već da kosovska delegacija bude predstavljena kao dio UNMIK-a, što je neprihvatljivo Prištini.

Srbiji je Kosovo prihvatljivo jedino pd nazivom UNMIK

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Summit su organizirali premijeri Slovenije i Hrvatske Borut Pahor i Jadranka Kosor, a njegov je cilj ubrzati proces integracije balkanskih zemalja u Europsku uniju.

Ideju sastanka podržao je i Bruxelles, najavivši da bi na Brdo kod Kranja tom prigodom mogao doći i predsjednik Europskog parlamenta Herman van Rompui.

Srpski mediji prenose kako je predsjednik Tadić prije nekoliko dana ponovio da će Srbija sudjelovati na svim regionalnim forumima na kojima se prisutnost Kosova tretira po principima definiranim Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, što važi i za forum zemalja regije na Brdu kod Kranja. On je dodao da će, ako na Brdu kod Kranja budu poštovani ovi principi, i Srbija sudjelovati na tom regionalnom forumu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara