Sudski vještak: Dužnović pati od ozbiljnog i trajnog poremećaja ličnosti

Sudski vještak: Dužnović pati od ozbiljnog i trajnog poremećaja ličnosti

Tekst: I.Kri.
Foto: Milivoj Keber (Cropix)

U DANAŠNJEM nastavku suđenja ubojici iz pljačke RBA banke Kazimiru Dužnoviću svjedočili su ranjeni policajac Kristijan Novoselec i sudski psihijatar Miroslav Goreta.

> Sesvetski monstrum i ubojica policajca: Kajem se, bio sam pijan i na tabletama

Goreta je u svom svjedočenju rekao kako je nakon više psihijatrijskih testiranja, koje je proveo od lipnja, utvrdio da je Dužnović pati od dubokog, ozbiljnog i trajnog poremećaja ličnosti. No, Goreta je rekao da činjenica što je Dužnović ovisnik nije utjecala na njegove intelektualne sposobnosti. Dužnović je jučer tvrdio da je uzeo 10 Subotexa i 15 Apaurina te popio nekoliko čaša Martella, a Goreta kaže kako bi to bila ipak prevelika doza te se on ne bi ponašao kao u izvješću. Psihijatar tvrdi kako bi to utjecalo na Dužnovićevu spretnost, percepciju i motoriku.

Izvješće koje su podnijeli liječnici koji su ubojicu pregledali dva sata nakon pljačke kažu kako on nije imao problema koje je psihijatar opisao. Prema njegovu svjedočenju, ta količina opijata ne utječe na intelekt nego na volju, što znači da bi Dužnoviću bila smanjena tolerancija frustracije te bi imao problema s kontrolom agresije.

Mladi policajac-vježbenik Kristijan Novoselec, koji je u pljački dobio metak u glavu, izjavio je da mu stariji kolege nisu, prije intervencije, objasnili kako treba postupati te su nakon svega shvatili pogreški i pitali se zašto je on išao s njima. Novoselec je u akciju išao nenaoružan te je izjavio kako nije vidio je li netko od njegovih kolega pucao. Nakon svjedočenja je sudac Vladimir Vinja samo rekao: "Eto, toliko o radu policije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dužnović se kaje zbog pljačke

Jučer je Dužnović na Županijskom sudu u Zagrebu izjavio kako se iskreno kaje zbog pljačke koju je počinio te je u svojoj obrani napomenuo kako se detaljno ne sjeća toga dana zbog alkohola i tableta koje je uzeo. Vještak sudske medicine potvrdio je kako se ulazna rana metka koji je ubio mladog sesvetskog policajca Ivana Grbavca nalazi u leđima što bi moglo potvrditi kako je 24-godišnjak poginuo u "prijateljskoj vatri" svojih kolega policajaca.

Policajac Goran Blažević, koji je s ubijenim Grbavcem i Boškom Ćenanom ušao u banku, jučer je rekao da je u banku ušao poslije dvojice kolega. "Ne znam tko je prvi izišao iz banke od nas i ne znam kada je Grbavac pogođen. Ja nisam pucao, a za kolege nisam siguran, jedino ako su pucali kada je pucano po nama", rekao je jučer na sudu Blažević. Na pitanje Dužnovićevog odvjetnika Krešimira Krsnika je li mu nakon pljačke izuzet pištolj i poslan na vještačenje, svjedok je odgovorio negativno.

Ćenan pucao na Dužnovića kada je izašao iz banke

Nije znao odgovoriti ni kako to da nije vidio kada je Grbavac pogođen, ako je stajao ispred njega. Drugi svjedok, policajac Boško Ćenan, jučer je svjedočio kako je pucao na Dužnovića, no tek kada je ovaj izašao iz banke. "U banku smo ušli s uperenim oružjem, a nismo mogli pucati zbog ljudi unutra. Kad sam vidio da se on saginje prema torbi, povikao sam dečkima da idu van. Mislim da sam izišao prvi, uz tresak stakla izašao je i Blažević, a Grbavac je ostao unutra", rekao je Ćenan te dodao kako se tada čuo rafal nakon kojeg je Dužnović izašao van.

Podsjetimo, Dužnović je početkom svibnja ove godine upao u RBA banku u Sesvetama te je rafalima iz automatske puške bezobzirno ubio policajca Ivana Grbavca i ranio četvoricu njegovih kolega. Nakon toga je pobjegao iz banke te je još nekoliko sati, po zgradama blizu banke, trajala policijska potraga za njim.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara