Sudski vještak: Optužbe Večeri su neargumentirane, nestručne i neobrazložene

HRVATSKA je u posljednjih nekoliko dana svjedočila nizu napada makedonskog lista Večer, koji tvrdi kako je prometna nesreća u kojoj je 16. listopada oko 6.30 sati, kod Nove Gradiške, na autocesti A3 Zagreb - Lipovac, tragično preminuo pjevač Toše Proeski "misterija" te kako je riječ o "montiranju procesa" jer fotografija kamiona koju su "ekskluzivno" objavili navodno dokazuje da rekonstrukcija nesreće nije istinita.

Fotografija, prema njihovim tvrdnjama, dokazuje da se sudar nije dogodio na način na koji je to Hrvatska prezentirala javnosti. "S fotografije je jasno vidljivo da terenac nije udario u kamion, nego je najvjerojatnije bilo suprotno: kamion je udario u terenac. Makedonski vozač terenca je osumnjičen, a hrvatski pušten i slobodan. Tko je prijevremeno presudio?", zapitali su se prije nekoliko dana u Večeri, propustivši se pri tome raspitati o vozaču kamiona, koji nije bio iz Hrvatske, nego iz Beograda, a vozio je kamion talijanskih registracija.

Makedonski list, međutim, nije stao na tome, nakon toga optužili su hrvatsko pravosuđe za "neprovođenje istrage".

Darko Konjević, sudski vještak iz Slavonskog Broda, a koji je radio i na slučaju prometne nesreće tragično preminulog pjevača, kaže kako njegova šutnja i izostanak odgovora na optužbe makedonskog lista ne znače da potvrđuje njegove navode, nego da se radi o tome da prema Zakonu o kaznenom postupku vještak ne smije, bez odobrenja tijela koje provodi istragu, davati informacije, obrazlagati saznanja i slično.

"Nažalost, isti postupak se odnosi i na primjedbe; neargumentirane, nestručne i neobrazložene primjedbe ´stručnih osoba osiguranja´. Nije da ne želim nego mi nije dopušteno odgovoriti na prometno-tehnički netočne insinuacije", kazao je za Index Konjević. Kada je Hrvatsku optužio za montiranje procesa, makedonski se list, naime, pozvao na procjenu "jedne stručne osobe iz osiguranja".

"Navodim da je vještačenje provedeno na osnovu materijalnih činjenica utvrđenih u tijeku očevida, analizom podudarnosti između oštećenja na vozilima i prema pravilima struke. Svaka radnja i postupak vještačenja su, u pismenom nalazu i mišljenju, obrazloženi", ponavlja Konjević.

Na osnovu jedne fotografije se ne mogu i ne smiju donositi zaključci

"Na osnovu jedne fotografije se ne smiju i ne mogu se donositi zaključci o nepodudarnosti intenziteta oštećenja na vozilima bez analize smjera i duljine odbačaja dijelova otkinutih u sudaru, tragova pneumatika i ostalih tragova", nastavlja Konjević, koji nam je dostavio i fotografije slične prometne nesreće iz 2000. godine na auto-cesti na relaciji Nova Gradiška - Slavonski Brod, koja je nastala kao posljedica djelomičnog frontalnog naleta osobnog na stražnji dio teretnog vozila pri istosmjernom kretanju, a sa smrtnom posljedicom suvozača. 

"Bi li neimenovani autor primjedbe o neusklađenosti intenziteta oštećenje i u ovom slučaju imao isti zaključak?", pita se Konjević.

Makedonski je list jučer ponovno ustvrdio kako je kontakt između terenca i kamiona bio bočan, a ne da je Touareg udario u kamion. Terenac je u trenutku udara bio pokraj, a ne iza kamiona, tvrdi list.

Potvrdu svoje tvrdnje da je došlo do bočnog udara našli su, kako su jučer objavili, u snimkama koje je preksinoć objavila Nova TV, jer u njima vide "potvrdu" svoje tvrdnje da je "došlo do bočnog udara". Usput zamjeraju hrvatskim medijima to što su "stali u obranu istrage provedene u Hrvatskoj".

R.I.
Foto: Večer/ Index / Marija Radošević (Glas Slavonije) / AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara