SUH traži promjenu načina statističkog obračuna troškova života

SINDIKAT umirovljenika Hrvatske (SUH) upozorio je danas na neprimjeren način statističkog obračuna kretanja troškova života i usklađivanja mirovina s porastom troškova, koji se obavlja svakih šest mjeseci.

Po ovomjesečnim podacima Državnog zavoda za statistiku, troškovi života u drugoj polovici prošle godine pali su za 0,2 posto, što je "čista glupost" jer su gotovo sve komunalne usluge poskupjele, istaknuo je Ivan Maričić, član Glavnog odbora SUH-a.

Voda je poskupjela 20 posto, čistoća 25,6 posto, plin 11,7 posto, a koliko je poskupjela struja ne zna ni HEP zbog novog načina obračuna struje, rekao je Maričić.

SUH zato predlaže da se u novi obračun troškova života, koji bi se trebao početi primjenjivati od iduće godine, uvrste troškovi dvočlane umirovljeničke obitelji, kao što je to praksa u europskim zemljama.

Umirovljenici prosječno 40 posto svojih mirovina troše na režije, a ostalo na hranu i lijekove, upozorava Maričić, pa bi novi način obračuna životnih troškova trebao pratiti indeks potrošačkih cijena.

SUH je nezadovoljan i poreznom politikom prema umirovljenicima jer je početkom godine osnovni osobni odbitak za radnike porastao s 1.250 na 1.500 kuna, odnosno 20 posto, a za umirovljenike s 2.500 na 2.550 kuna, što je samo dva posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Omjer je osnovnog osobnog odbitka radnika i umirovljenika time promijenjen s 1:2 na 1:1,7.

Uz to smanjeni su odbici za uzdržavane članove obitelji, rekao je Maričić upitavši kako se to slaže s pronatalitetnom politikom koju Vlada navodno provodi.

Predsjednik SUH-a Ivan Nahtigal ponovio je zahtjev da se mirovine usklađuju s prosječnim rastom plaća u Hrvatskoj, jer njihov rast u godini dana za četvrtinu zaostaje za rastom plaća.

Nahtigal je dodao da SUH dosad nije dobio nikakav odgovor od Ministarstva rada i socijalne skrbi o usklađivanju mirovina sukladno odluci Ustavnog suda iz 1998. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara