Šuker i Crkvenac: U financijskom dijelu primopredaje više nema spornih pitanja

NOVI i bivši ministri financija Ivan Šuker i Mato Crkvenac izjavili su danas kako u financijskom dijelu primopredaje više nema spornih pitanja.

Postignut je visok stupanj usuglašenosti, rekao je Šuker novinarima potvrdivši da postoje prenesene obveze i da se većinom odnose na dugoročne investicijske projekte od interesa za državu.

Trosatni razgovor između predstavnika nove i bivše Vlade Crkvenac opisuje kao vrlo konstruktivan i kao razgovor koji je pokazao odgovornost.

Ministar Šuker najavio je da će i nova Vlada nastaviti voditi politku smanjenja deficita, uz ostalo i zbog boljeg kreditnog rejtinga države.

Konačan deficit za prošlu godinu bit će definiran kod izvršenja Državnog proračuna, rekao je Šuker.

Sudionici sastanka suglasili su se da postoje financijske obveze koje će biti prenesene u proračun za ovu godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kad je riječ o Hrvatskim autocestama (HAC) Šuker rekao je da se radi o radovima i troškovima izvršenim u prošlog godini, a bit će plaćeni u ovoj.

Oni će biti sastavni dio financijskog plana HAC-a koji će biti predstavljen Hrvatskom saboru, kaže Šuker i navodi da neće pasti na teret poreznih obveznika jer HAC ima autonoman način financiranja.

Dvojica ministara nisu mogla precizirati koliko će u konačnici stajati izgradnja autocesta.

Šuker je naveo da se za ovu godinu planiraju radovi u vrijednosti višoj od šest milijardi kuna.

Upitan za jamstva teška 1,7 milijardi kuna koja bi mogla doći na naplatu u ovoj godini, odgovorio je da bi se mogli platiti iz privatizacijskih prihoda ako ti prihodi dosegnu spomenuti iznos. Budu li manji, onda će se podmiriti iz redovnih prihoda ili novim zaduženjem, rekao je ministar financija.

Šuker i Crkvenac govorili su i o prošlogodišnjim prihodima od PDV-a, koji su, naveli su, bili 8,4 posto veći nego u godini prije.

Sastanku u Banskim dvorima nazočni su bili sadašnji i bivši premijer Ivo Sanader i Ivica Račan, bivši potpredsjednik Vlade Slavko Linić, sadašnji i bivši ministri Marina Matulović Dropulić, Božidar Kalmeta i Radimir Čačić, te državna tajnica u Ministarstvu financija Marina Dalić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara