Šuker primoran smijeniti pomoćnika Mladinea?

MINISTARSTVO unutarnjih poslova zatražilo je od Županijskoga suda u Splitu dokumentaciju potrebnu za raspisivanje Interpolove tjeralice za Jozom Ćurkovićem (1956.), prenosi časopis Business u tiskanom izdanju.

Kao državljanin BiH, Ćurković se navodno skriva u rodnoj Grabovici kod Tomislavgrada, a upleten je u aferu u Poreznoj upravi u Ministarstvu financija.

Na osnovu dokumenata iz Danske gospodarske komore Ćurkovića se dovodi u vezu s danskom tvrtkom Robson Holdings ApS  koja želi otkupiti 31 milijun kuna poreznog duga Salonita d.d. u stečaju iz Vranjica i tako se domoći atraktivnog zemljišta uz more.

Ravnatelj Središnjega ureda Porezne uprave i pomoćnik ministra financija Ivica Mladineo potpisao je dva puta pozitivno mišljenje o tom spornom financijskom zahvatu i uputio ga ministru financija Ivanu Šukeru.

Iako je tijekom istraživanja slučaja iz Ministarstva potvrđeno da je Mladineo dao pozitivno mišljenje, nakon objave teksta Businessu je stiglo priopćenje kako “nije dano pozitivno mišljenje ni na kakve sumnjive transakcije”.

U priopćenju se navodi kako je u nadležnosti Porezne uprave na prvome mjestu naplata javnih prihoda te da ponuda otkupa poreznog duga nije kazneno djelo i da o njemu nije trebala odlučivati Vlada.

Ministar Šuker objavio je, međutim, da provodi internu istragu “zbog proturječnih izjava iz Ministarstva”.

Business.hr ranije je objavio dokaze da je Mladineo dva puta dao pozitivno mišljenje i da je Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) Mladinea upozorilo na to da je u slučaju Robson Holdingsa riječ o sumnjivoj tvrtki. 

List dalje u tekstu navodi kako ŽDO smatra da je trebao reagirati i Ured za sprječavanje pranja novca, te da ministru Šukeru ne preostaje drugo nego smijeniti svoga pomoćnika Mladinea.

Činjenica da transakcija nije obavljena Mladinea ne lišava odgovornosti, jer se ogriješio o članak 21a Zakona o USKOK-u, koji vrijedi za sva tijela državne vlasti, a prema kojem je čak i sumnju na kazneno djelo morao prijaviti USKOK-u, zaključuje Business.hr.

Nakon što je buknula afera vezana uz dansku tvrku Robson Holding ApaS, član Uprave te tvrtke Danac Soren Soggard podnio je ostavku.

Soren Soggard kaže kako on nema više ovlasti govoriti u ime tvrtke Robson Holdings te obavještava da se za sve daljnje informacije mogu obratiti dvojici preostalih članova Uprave Robsona.


Ivica Mladineo

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara