Šuker u sukobu interesa zbog Sokol Marića?

Šuker u sukobu interesa zbog Sokol Marića?

ČAMAC s kojeg je ovog ljeta pala i teško se ozlijedila supruga ministra financija Ivana Šukera, u vlasništvu je tvrtke Sokol Marić. Ta zaštitarska tvrtka ima vrijedan ugovor s Finom, u kojoj je Šuker predsjednik Nadzornog odbora.

Vlasnici ostalih zaštitarskih tvrtki misle da se tu radi o očitom sukobu interesa, te kako postoji mogućnost da je Zlatko Marić zbog veza sa ministrom Šukerom u povlaštenom položaju.

Sam Šuker je za Jutarnji list izjavio kako nema govora o nikakvom sukobu interesa. "Taj čamac posudio mi je Tonči Šafranić, prijatelj s kojim sam odrastao, a tek kasnije sam doznao da je u vlasništvu tvrtke Sokol Marić. Da sam znao tko je službeni vlasnik plovila, vjerojatno bih razmislio o posudbi."

Napominje kako najam takvog čamca na dan iznosi 60 do 100 eura i kako takvo nešto sigurno nema nikakvog utjecaja na njegov rad u Nadzornom odboru Fine i Fininom odnosu s tvrtkom Sokol Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatko Marić je rekao kako ta posudba čamca nema nikakve veze s njegovom tvrtkom i njim samim. "I kad bi htio, Šuker mi u Fini nema kako pomoći jer sam najveći dio posla dobio već 2001. godine. Prema tome, ne može mi ništa dati, može mi samo oduzeti" - izjavio je Marić za Jutarnji list.

Međutim, bilo je dosta priče i polemike nakon natječaja iz 2001. godine. Uprava za nabavu Ministarstva financija je natječaj krajem 2001. godine poništila, jer zaštita objekata od posebnog značaja za RH, među koje spadaju i objekti Fine, može biti predmet samo izravne pogodbe, a ne javnog nadmetanja.

Iako je odluka poništena tek u rujnu 2002., tvrtka Sokol Marić je cijelo to vrijeme obavljala posao čuvanja Fininih objekata. Krajem 2004. godine, na prijedlog nove uprave Fine, Vlada je dala suglasnost da se neizravnom pogodbom sklopi novi ugovor sa Marićevom tvrtkom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara