Šuker: Vjerojatno neće biti prihvaćen ni jedan amandman na proračun

VLADA najvjerojatnije neće prihvatiti ni jedan od 426 amandmana podnijetih na prijedlog ovogodišnjeg državnog proračuna, najavio je danas ministar financija Ivan Šuker, navodeći da su zastupnici tražili novih 8,5 milijardi kuna.

Ministar Šuker ističe, da će proračun ostati u okvirima predloženog - prihodi 79,4 milijarde kuna, rashodi 84,9 milijardi kuna.

Od 426 amandmana najviše ih se - 113 - odnosi na Ministarstvo znanosti i obrazovanja, 60 na ministarstvo poljoprivrede, 55 na Ministarstvo financija, te 38 na Ministarstvo zdravstva.

Kod Ministarstva financija amandmanima su se uglavnom tražili proračunski transferi za lokalne jedinice.

No, ministar ističe, da će lokalne jedinice s područja posebne državne skrbi i brdsko-planinskih područja povrat poreza na dohodak dobiti izravno iz proračuna. Jedinice koje budu imale više sredstava iz povrata, manje će dobiti iz dotacija i obrnuto, objasnio je Šuker.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada neće izlaziti sa svojim amandmanima na sam proračun, ali će to učiniti na Zakon o izvršenju proračuna.

Tako će se u zakonu utvrditi proračunska zaliha u iznosu 318 milijuna kuna, plaćanje PDV-a za nabavu vatrogasne opreme ići će na teret proračuna, a tako će se postupiti i kod uvoza robe, za znanstveno-istraživačke projekte.

Vlada će predložiti i mogućnost odgode naplate poreza i doprinosa, odnosno njihovo plaćanje u ratama, najduže na deset mjesec.

Uz suglasnost Vlade ministar financija mogao bi građanima ili tvrtkama odobriti obročnu otplatu, i to samo na obveze nastale u ovoj godini, ne i na dugove iz prijašnjih godina.

O takvim odobrenjima bi Sabor bio upoznat kada i s izvršenjem proračuna, dakle dva puta na godinu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara