Šukerov pomoćnik uhvaćen u laži

POMOĆNIK ministra financija i ravnatelj Porezne uprave, Ivica Mladineo, uhvaćen je u laži. Naime, Mladineo je preko glasnogovornice Ministarstva financija prije nekoliko dana poručio kako je dao pozitivno mišljenje o mogućoj prodaji tradžbina Porezne uprave i HZMO-a tvrtki Robson Holdings, da bi već u petak sam sebe demantirao, ustvrdivši da ipak nije dao pozitivno mišljenje.

Podsjetimo, poslovni tjednik Business.hr u četvrtak je objavio da će protiv Mladinea uskoro biti podignuta kaznena prijava zbog sumnje u korupciju i pranje novca, a vijest je prenio Index.hr.

Robson Holdings bi se tako uz pomoć Ivice Mladinea transakcijom, vjerojatno opranim novcem, domogao atraktivnog zemljišta uz more, koje navodno kani prenamijeniti u Nautički centar.

Glasnogovornica Ministarstva financija Sanja Bach je, prije nego što je Business.hr u četvrtak objavio tekst o sumnjivoj odluci Ivice Mladinea, potvrdila da je ravnatelj Porezne uprave dao pozitivno mišljenje o transakciji Robson Holdingsa. Business.hr je prije objave teksta danima pokušavao doći do Mladinea, ali bezuspješno.

No, nakon što je tekst objavljen, Mladineo se odjednom "predomislio", te preko glasnogovornice Ministarstva financija reagirao priopćenjem u kojem se izrijekom navodi: "Porezna uprava nije dala pozitivno mišljenje ni na kakve sumnjive transakcije tvrtki Robson Holdingsa".

Obzirom na činjenicu da je Mladineo preko glasnogovornice Ministarstva financija dao dva dijametralno suprotna iskaza, moguć je samo jedan zaključak - pomoćnik ministra financija i ravnatelj Porezne uprave laže javnost.

Podsjetimo, Mladineo je dao pozitivno mišljenje sumnjivoj transakciji fiktivne danske tvrtke Robson Holdings, koja je ponudila da će državi isplatiti 31 milijun kuna poreznog duga Salonita, propale tvornice azbesta. Ravnatelj Porezne uprave učinio je to usprkos upozorenju splitskog Županijskog državnog odvjetništva, koje je šefa svih poreznika upozorilo da se radi o sumnjivoj tvrtki s lošim bonitetom.

Županijsko državno odvjetništvo je, koristeći podatke iz kaznenog predmeta i kriminalističke obrade, otkrilo tko zapravo stoji iza Robson Holdingsa. Radi se o Jozi Ćurkoviću i njegovim sestrama Anici i Miri, protiv kojih se vodi istraga zbog gospodarskih malverzacija u pretvorbi i poslovanju Salonita, pri čemu je tvornica navodno oštećena za 56 milijuna kuna. Ćurkovići su trenutno u bijegu, a nalaze se u Hercegovini.

Kako se navodi na webu Business.hr-a, odvjetnički tim dvaju ekoloških udruga, koje će protiv Mladinea podići kaznenu prijavu, smatra da se u Poreznoj upravi žele izvući s tvdrnjom da uplata Robsona Holdingsa na račun državnog proračuna još uvijek nije izvršena, te da kaznenog djela nema jer konačnu odluku donosi Vlada.

No, unatoč tomu nameću se dva pitanja: Zbog čega je Mladineo dao suglasnost unatoč upozorenju Županijskog državnog odvjetnišva, te zašto je lagao o davanju suglasnosti kad je javnost doznala za priču?

N.B.

(Foto: Business.hr)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara