Sukob Hrvata i Srba potpomogao aferu oko australske zastave na rock koncertu

PROŠLOTJEDNA tučnjava između hrvatskih i srpskih navijača koji su se sukobili prvog dana Australian Opena, pomogla je izazivanju novog skandala koji je tijekom vikenda izazvao brojne prosvjede u Australiji.

Organizatori čuvenog "Big Day Out" rock koncerta preporučili su Australcima i ostalim građanima te zemlje neka na koncert ne donose bilo kakve nacionalne simbole, poput zastava i šalova, jer će im isti biti oduzeti. Razlog - bojazan da bi isticanje nacionalnih simbola moglo potaknuti sukobe raznih etničkih skupina čiji će pripadnici prisustvovati koncertu.

Informacija da će se posjetiteljima koncerta na ulazu oduzimati zastave izazvala je val negodovanja i protesta diljem Australije. No, organizatori su inzistirali na zabrani tvrdeći kako će se na taj način izbjeći ponavljanje nereda koji su se u Sydneyju dogodili 2005. godine.

Nakon izazivanja bure protesta organizatori su ipak malo ublažili svoj stav te su konstatirali kako neće zabraniti donošenje zastava, ali će snažno poticati posjetitelje da zastave ne donose na koncert.

Producent koncerta Ken West stav o nedonošenju nacionalnih simbola na koncert obrazložio je prošlotjednim neredima u Melbourneu gdje su se prvog dana sukobili hrvatski i srpski navijači. Dodao je kako je zabrinut i prošlogodišnjim neredima na sidnijskoj Cronulla plaži gdje su neki od izazivača nereda bili zaogrnuti australskim zastavama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Australski političari i veteranske zajednice izrazili su snažnu osudu "bilo kojeg poteza koji zabranjuje upotrebu nacionalne zastave". Istim povodom se oglasio i australski premijer John Howard koji smatra kako "organizatori ne bi smjeli nametati svoje neobične političke poglede mladim Australcima koji su samo zainteresirani za dobar jednodnevni provod na otvorenom."

"Prijedlog da bi isticanje australske zastave trebalo biti zabranjeno bilo gdje u Australiji je uvrjedljiv, i to za milijune Australaca" - zaključio je Howard.

"The Big Day Out" je najveći australski rock koncert na otvorenom, a održava se svake godine u Sydneyju i ostalim većim gradovima na tom kontinentu. Na njemu često nastupaju brojne poznate svjetske rock zvijezde, a ulaznice za ovogodišnju priredbu rasprodane su za svega nekoliko sati.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara