Sukob u crkvi: Biskup protiv istrage o Brajši

IAKO je zagrebački nadbiskup Josip Bozanić u propovijedi na Dan državnosti od nadležnih tijela zatražio da se pokrenuta istraga o zlostavljanjima djece završi što prije, jedan je biskup uputio pismo podrške Jeleni Brajši, u kojem se ističe nadu da Brajšu u njezinom radu posljednji događaji "neće uspjeti svesti na uske zakonske okvire".

Gospićko senjski biskup Mile Bogović, široj javnosti poznat i od ranije po glasnom izražavanju neslaganja s nadbiskupom Bozanićem, uputio je dugogodišnjoj ravnateljici Caritasa Jeleni Brajši pismo potpore, unatoč činjenici da su novinari u javnost iznijeli vrlo snažne indicije da je znala za zlostavljanja ali ih nije prijavila mjerodavnima.

Uz nadu da Brajšu zlostavljanja djece u Brezovici "neće uspjeti svesti na uske zakonske okvire", biskup Bogović se nada da će Jelena Brajša u budućnosti "još više paziti da suvremenim zakonoznancima i farizejima ne daje zakonskog povoda da zauzmu svoje jake pozicije". Gospićko-senjski biskup smatra da mediji ne vide ništa pozitivno u radu Jelene Brajše, nego joj samo traže nedostatke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako piše Jutarnji list pozivajući se na neimenovane izvore iz same crkve, veći dio svećenika podržava Bogovićeva razmišljanja i smatra da se crkva mora oduprijeti "napadima", dok manji dio podržava Bozanićevo pozivanje na legalizam u slučaju zlostavljanja u Caritasovom domu Brezovica.

Dom za nezbrinutu djecu u Brezovici pod istragom je policije i tužiteljstva zbog navodnog zlostavljanja djece. Do sada je sudska istraga pokrenuta protiv 52-godišnjeg bivšeg domara tog doma kojega se sumnjiči da je od 1995. do 1999. seksualno zlostavljao mentalno zaostalog dječaka.

Zbog navodnog zataškavanja zlostavljanja djece u Brezovici do sada su suspendirane su dvije tužiteljice i zatraženo je njihovo razrješenje dužnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara