Sukobi iračkih gerilaca s koalicijskim vojnicima u Koutu: Poginuo ukrajinski vojnik

JEDAN je ukrajinski vojnik poginuo, a pet ih je ozlijeđeno u utorak u sukobima s iračkim gerilcima u gradu Koutu, 180 km južno od Bagdada, izvijestilo je ukrajinsko ministarstvo obrane.

Vojnik je podlegao ozljedama nakon što je pokraj njega pala granata, izvijestilo je ministarstvo.

Iz Kouta stižu kontradiktorne informacije. Pukovnik iračkih snaga civilne obrane za France presse je rekao kako su pristalice radikalnog šijitskog vjerskog vođe Moqtade al-Sadra u utorak zajedno s iračkim snagama sigurnosti preuzele kontrolu nad gradom Koutom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je kazao kako su al-Sadrovi pristalice tijekom vikenda uspjeli istjerati pripadnike ukrajinskih snaga iz zgrade lokalne uprave grada, istodobno zauzevši zgradu policije i televizije. Prema njegovim riječima, u ponedjeljak su im se nakon dogovora pridružili i pripadnici iračkih snaga sigurnosti.

Tu je informaciju u utorak u izjavi za France presse opovrgao glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane Kostiantin Ivrenko. On tvrdi kako "ukrajinski vojnici drže pod kontrolom zgradu lokalne uprave, televizije, jedan most i ostale važne zgrade" u Koutu, te da je "uhićena naoružana skupina koja je pokušala ondje zauzeti položaje".

Jedan od al-Sadrovih pristalica, Ali Husein, također je izjavio da su ukrajinski vojnici bili prisiljeni napustiti središte grada, te da je pod njihovom kontrolom još samo jedan most koji vodi prema njihovoj vojnoj bazi izvan Kouta. U sklopu multinacionalne divizije u Iraku se nalazi se više od 1.600 ukrajinskih vojnika.

Glasnogovornik poljskog glavnog stožera u Iraku Zbignjev Gnjatovski izvijestio je kako su u utorak tijekom uobičajene ophodnje u Kerbali ozlijeđena trojica poljskih i dvojica bugarskih vojnika te da su hospitalizirani, no da nisu u životnoj opasnosti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara