Sukobi Palestinaca i dalje traju, Haniyeh poziva na uspostavu mira

PALESTINSKI premijer Ishmail Haniyeh jučer se obratio Palestincima i apelirao na njih da prestanu s borbama i ojačaju nacionalno jedinstvo.

U dosadašnjim je borbama Hamasa i Fataha u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali život izgubilo preko 30 ljudi, a nikako da se probije politička pat pozicija i da se stvori zajednička vlada.

U govoru emitiranom na nacionalnoj televiziji, Haniyeh je rekao: "Pozivam Palestince i sve frakcije, a posebno Hamas i Fatah, da prestanu s unutarnjim sukobima. Moramo zaštititi nacionalno jedinstvo i pokušati stvoriti zajedničku vladu"

Zadnjih dana su i Fatah i Hamas održali skupove na kojima su se s obje strane skupili deseci tisuća ljudi. Ali, skupovi nisu bili namijenjeni mirnom rješenju, nego demonstriranju političke snage. Kao takvi su samo dodatno povisili napetost, koja prijeti izazvati punopravni građanski rat.

"Bitke na ulicama moraju prestati, potpuno i zauvijek. Pucnjava ne smije biti usmjerena prema Palestincima. Svi oblici unutarnjih sukoba moraju prestati. Puška se smije podići samo za obranu protiv okupacije", rekao je Haniyeh, misleći na Izrael.

Jučerašnje okupljanje Hamasovih pristaša na ulicama grada Gaze u Pojasu Gaze bilo je usmjereno protiv jednog od vodećih Fatahovih ljudi, Mohammeda Dalahana. Dalahana Hamasovi pristaše optužuju da je odgovoran za planiranje pokušaja atentata na Haniyeha u prosincu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj pokušaj izveden je kad se Haniyeh vraćao iz Egipta, gdje je prikupio 35 milijuna dolara, koje mu Izraelci nisu dali da unese u zemlju. Jučer se na ulicama moglo čuti povike "Dalahan je izdajica".

Fatah poziva Hamas da makne ljude s ulica prije nego bude prekasno.

Mohammed Rashid, bivši glavni savjetnik pokojnog predsjednika palestinske samouprave Jassea Arafata, uključio se u smirivanje napetosti i ponudio se da bude arbitar između Hamasa i Fataha. Susreo se s Khalidom Meshalom, Hamasovim šefom, u Damasku u Siriji, a očekuje se da će uskoro posjetiti i područja Pojasa Gaze i Zapadne obale.

Sve u svemu, čini se da su medijski istupi u kojima se poziva na mir samo predstava za javnost i da se i jedna i druga strana pripremaju na novi obračun u kojem će stradati još Palestinaca. Zanimljivo je da su sukobi najjači u Pojasu Gaze, iz kojeg je Izrael povukao svoju vojsku.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara