Sukobi u Falluji, otmica, sabotaža i nasilja u Iraku

ORUŽANI sukobi američkih marinaca i iračkih pobunjenika nastavljeni su u petak na području pobunjeničkog uporišta Falluje, a nasilje se nastavilo i oko sunitskih džamija na sjeveru Iraka nakon uhićenja jednog vjerskog dostojanstvenika u Bagdadu, kao i u nizu incidenata diljem zemlje.

Blizu Falluje sukobi su počeli oko 15 sati po srednjoeuropskom vremenu kada je ophodnja marinaca napadnuta lakim oružjem i minobacačkom granatom iz grada, rekao je jedan vojni glasnogovornik.

Marinci su odvratili "mitraljezima i protutenkovskim oružjem", precizirao je glasnogovornik kazavši da su se sukobi nastavili.

U četvrtak je u dva zračna napada na Falluju ubijeno sedam osoba i tri su ranjene, prema izvorima lokalne bolnice, dok za petak još nema podataka o žrtvama.

Američka vojska je stegnula obruč oko Falluje nakon 14. listopada otkad gotovo svakodnevno bombardira skloništa pristaša jordanskog islamističkog militanta Abou Moussab al-Zarqawija povezanog s al-Qaidom kojeg sumnjiče za većinu atentata, otmica i ubojstava stranca, posebice zapadnjaka.

U Iraku je prema zapadnim podacima dosad oteto više od 150 stranaca, među kojima su od poznatijih slučajeva još uvijek zatočena dva francuska novinara i britanska direktorica humanitarne udruge CARE. Dosad je najmanje 35 talaca ubijeno, dijelom na najgore moguće načine, odrubljivanjem glave, što je dokumentirano videozapisima i objavljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Bagdadu su u petak oko sunitske džamije izbili neredi i nasilje nakon što je prethodne noći uhićen visoki sunitski vjerski dostojanstvenik, član Odbora iračkih ulema.

U Mosulu je ubijen jedan Iračanin, a devet osoba je ranjeno, od kojih sedam američkih vojnika u nasilju blizu džamije, prema vojnim i bolničkim izvorima. U eksploziji automobila-bombe poginuo je vozač auta, a još jedna osoba je ranjena, prema bolničkom izvoru. Pri prolasku američkog vojnog konvoja koji je bio u blizini džamije, eksplodirala je bomba i ranila pet vojnika, navela je američka vojska.

U Buhruzu, sjeveroistočno od Bagdada ubijeno je devet pobunjenika i trojica su ranjena u sukobima s američkim vojnicima u petak, objavio je američki vojni glasnogovornik.

On je rekao da su sukobi počeli oko 6 sati po srednjoeuropskom vremenu kada su pobunjenici zapucali na američku ophodnju, što je preraslo u sedmosatni sukob.

U petak su američki vojnici onemogućili sabotažu naftovoda između Kirkuka i turskog terminala Ceyhan i uhitili su pet osoba, prema podacima iračke policije.

Američke snage su dobile dojavu i postavile zasjedu 30 km od Kirkuka, gdje su se sukobili sa osumnjičenima koji su pokušali postaviti bombe na naftovodu", dodao je taj vojni dužnosnik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara