Sukobi u Libanonu: Hezbollah zauzeo zapadni dio Bejruta

NAKON tri dana intezivnih borbi, libanonski Hezbollah preuzeo je kontrolu nad većinom zapadnog dijela libanonske prijestolnice Bejruta. Libanonskoj vladi, koju podupiru Sjedinjene Američke Države, to je zadalo snažan udarac, prenosi Reuters.

U trodnevnim je borbama između vladinih snaga i boraca Hezbollaha poginulo najmanje 11 ljudi, dok je njih 30 ranjeno. Libanonski Hezbollah, kojega podupire Iran, šijitski je politički pokret s vrlo jakom gerilskom vojskom.

Borbe su započele nakon što je libanonska vlada odlučila napasti vojnu komunikacijsku mrežu Hezbollaha, proglasivši je ilegalnom. U Hezbollahu tvrde da im je vlada na taj način objavila rat.

Borci Hezbollaha zauzeli su medijske postaje, koje su u vlasništvu Saad al-Haririja, vođe vladajuće koalicije i libanonskog najjačeg sunitskog političara. Hariri televizijske i radio stanice prestale su s emitiranjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjedišta provladinih frakcija koja su zauzeta u borbama širom Bejruta, pripadnici Hezbollaha predavali su vojsci, koja pokušava biti neutralna u novonastalom sukobu.

"Hezbollah dominira većinom zapadnog Bejruta, što je zasigurno oslabilo položaj vlade", rekao je Paul Salem, direktor Carnegie Middle East Centera.

Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo je sukobljene strane na "smirenost i suzdržanost", tražeći od njih da se vrate mirnom dijalogu.

B.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara