Šumari od predsjednika države, Vlade i Sabora traže pomoć

HRVATSKO šumarsko društvo i sve šumarske institucije uputili su danas otvoreno pismo hrvatskom predsjedniku, predsjednicima Vlade i Sabora te ministrima zaštite okoliša i poljoprivrede i šumarstva zbog, kako ističu upornog ignoriranja šumarske struke u zaštiti prirode.

Od vlasti očekujemo posredovanje kako bi nadležna ministarstva sa šumarskom strukom počela surađivati i poštivati njezinu stručnost, temeljenu na 250-godišnjem organiziranom radu u šumarstvu, navodi Hrvatsko šumarsko društvo u priopćenju u kojem javnosti dostavlja i preslike upućenih otvorenih pisama.

Navode kako "šumarska znanost i struka od hrvatske Vlade odlučno zahtijeva posredovanje radi pokretanja aktivne zaštite prirode i okoliša u Hrvatskoj".

Napominju da šumarska znanost i struka tri godine uzaludno čeka na ostvarenje dogovorene suradnje s Ministarstvom zaštite okoliša na tako nužnom usklađenju zakonske regulative, na programima aktivne zaštite okoliša i prirode, posebno tamo gdje je temeljni fenomen zaštićenih objekata šumski ekosustav.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrde da sve aktivnosti tog Ministarstva isključuju šumarsku znanost i struku, a svaka rasprava izbacuje na površinu nepoznavanje šumarske struke, te insinuacije o šumarsko-lovnom gospodarenju na temelju "rekla-kazala" informacija.

U otvorenim pismima najvišim državnim dužnosnicima hrvatski šumari navode kako Ministarstvo zaštite okoliša i dalje solira, zaštićujući nepotrebno sve i sva i to pogubnom pasivnom zaštitom, dok s druge strane lako podliježe energetskom, vodoprivrednom i inim industrijskim lobyima.

Za Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva tvrde da pak kaska i čudi se agresivnosti raznih novozaštitara prirode.

Predsjednici Hrvatskog šumarskog društva i Uprave Hrvatskih šuma Slavko Matić i Željko Ledinski, pozivajući se na zahtjev šumarske struke mole ministre Kovačevića i Pankretića da konačno organiziraju sastanak na kojemu će usuglasiti stajališta i nadležnosti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara