Summit EU: Britanci povukli planove o centrima za azilante

BRITANSKI premijer Tony Blair povukao je u četvrtak prijedlog o izgradnji centara za podnositelje zahtjeva za azilom u EU, nakon što je naišao na protivljenje država EU, rekla je švedska ministrica vanjskih poslova Anna Lindh.

Međutim, čelnici EU-a su na svom summitu u Grčkoj, u želji da zaustave ilegalnu imigraciju, podržali veća izdvajanja za zaštitu vanjskih granica EU koje će se iduće godine primitkom novih 10 članica proširiti do Rusije i Balkana.

Britanski prijedlog da se centri za azilante izgrade izvan područja Unije posebno su oštro odbili Švedska i Njemačka, u kojoj su mediji te centre usporedili čak i s koncentracijskim logorima.

Međutim, austrijska ministrica vanjskih poslova Benita Ferrero-Waldner je, zastupajući tvrdu politiku Beča prema pitanju imigranata, ustrajala na tome da prijedlog, premda zasad odbačen, nije i mrtav te da će se o tome zacijelo govoriti u budućnosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo spremni za ideje poput uspostave posebnih zona izvan EU-a", rekao je švedski premijer Goran Persson na konferenciji za tisak. "Na prijedlog samog Tonya Blaira ta je točka izbačena iz zaključaka summita", dodao je Persson.

Europski čelnici složili su se, međutim, da bi Europska komisija trebala istražiti načine za povećanje zaštite u područjima sukoba i prvoj državi azila te podnijeti izvješće o tome prije lipnja 2004. godine.   
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara