Summit EU: Podjele oko Iraka dodatno produbljene

PODJELE u Europskoj uniji oko Iraka u petak su se još više produbile nakon što je Velika Britanija ostala pri svojim optužbama da je Francuska spriječila mirno rješenje krize, dok su istodobno tri države koje se protive ratu najavile održavanje odvojenog summita o obrambenim integracijama.

Drugog dana summita čelnika EU u Bruxellesu, belgijski premijer Guy Verhofstadt objavio je da se Francuska, Njemačka i Belgija planiraju sastati sljedećeg mjeseca kako bi razgovarale o integriranju svojih oružanih snaga.

Ta je najava ponovno produbila nesuglasice na sastanku, na kojem je 15 čelnika zemalja EU usuglašavalo zajedničku izjavu u kojoj su obećali podržati humanitarne napore UN-a u Iraku i pozvali iračke susjede da se suzdrže od bilo kakvih akcija.

Velika Britanija je optužila Francusku da je svojom prijetnjom korištenja veta pri donošenju nove rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o Iraku spriječila diplomatsko rješenje iračke krize.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan žali li zbog napada na službeni Pariz koji su doveli do ljutitih prosvjeda njegovog francuskog kolege, britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw je rekao: "Stojim iza riječi koje sam upotrijebio."

Odnosi između Francuske i Velike Britanije došli su zbog iračke krize na najnižu razinu posljednjih godina, ali je Straw rekao da se nada kako se razlike u stajalištima neće odraziti na druga pitanja unutar EU.

Ipak, prva je posljedica tih nesuglasica nova obrambena inicijativa koja je, kako se čini, kreirana tako da izolira Veliku Britaniju, najsnažniju vojnu silu u Europi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara