Summit u Aqabi trebao bi postaviti temelj za bliskoistočni mir

AMERIČKI predsjednik George W. Bush sastao se u srijedu u jordanskom gradu Aqabi s izraelskim i palestinskim premijerom Arielom Sharonom i Mahmoudom Abbasom na tripartitnom summitu koji ima za cilj potaknuti mirovni proces prihvaćanjem plana za rješavanje bliskoistočne krize.

Summit se održava dan poslije sastanka američkog predsjednika s čelnicima arapskih zemalja, održanog u egipatskom ljetovalištu Sharm el-Sheikh, na kojemu je predstavljen dokument koji je bliskoistočni kvartet (UN, EU, Rusija i SAD) ponudio za rješavanje krize na Bliskom istoku. Riječ je o tzv. smjernicama koje predviđaju stvaranje palestinske države do 2005. godine i njezinu mirnu koegzistenciju s Izraelom.

Na sastanku u Sharm el-Sheikhu na kojemu su, uz predsjednika Busha i egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, sudjelovali i čelnici Saudijske Arabije, Jordana, Bahreina te Palestinaca, arapske su zemlje pozdravile "mirovne smjernice" i angažman američkog predsjednika na rješavanju bliskoistočnog pitanja.

Neke od glavnih točaka plana o kojemu će se razgovarati i na summitu u Aqabi predviđaju postojanje dviju država, palestinske i izraelske, jedne pored druge i njihovo međusobno priznanje, prekid nasilja i borbu protiv terorizma te suradnju na području sigurnosti, palestinske političke reforme usmjerene na uspostavu vlastite države te izraelsko povlačenje iz palestinskog područja i uklanjanje divljih židovskih naselja.

Uoči sastanka u Aqabi palestinski premijer Abbas izjavio je u interviewu za egipatsku nacionalnu televiziju u srijedu kako se nada da će "smjernice" donijeti "radikalnu promjenu na terenu". Prema njegovim riječima, "palestinski narod mora osjetiti da je na djelu radikalna promjena kako bi mogao gajiti nade u uspostavu

mira". "Kada smjernice stupe na snagu, Izrael treba napraviti dosta toga: među ostalim, osloboditi zatvorenike i okončati blokadu palestinskih područja", rekao je Abbas.

Palestinski premijer izrazio je u utorak kako je uvjeren u mogućnost postizanja sporazuma s radikalnim pokretima Hamas i Islamski džihad oko obustave "vojnih operacija" u Izraelu i pojasu Gaze. Visoki dužnosnik Hamasa izjavio je pak u međuvremenu da je skupina spremna obustaviti napade na Izraelce ako joj se zajamči postupno povlačenje Izraela s palestinskih područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izjavi za američku tv postaju ABC Abbas je u utorak kritizirao američko izoliranje palestinskog predsjednika Jasera Arafata u ovoj najnovijoj mirovnoj inicijativi. "Arafata ne bi trebalo izolirati. Jaser Arafat predstavlja simbol za palestinski narod i on je izabrani predsjednik", rekao je Abbas dodajući da je riječ o neprihvatljivom postupku. Također je rekao kako dobro surađuje s Arafatom te da svaki od njih djeluje u okviru svojih ovlasti. Istodobno je palestinski predsjednik u srijedu izrazio nadu da će summit u Aqabi voditi ka uspostavi mira.

Savjetnik izraelskog premijera Sharona Raanan Gissin najavio je da će se izjave nakon sastanka, za koji se očekuje da će potrajati oko pet sati, biti usmjerene na prihvaćanje Bushove vizije o uspostavi palestinske države uz Izrael i inicijalne korake na provođenju smjernica.

Prema riječima jednog od bliskih suradnika izraelskog premijera izjave nakon summita vjerojatno će uključivati i obvezu uklanjanja divljih židovskih naselja na Zapadnoj obali i pojasu Gaze, što je i jedno od najosjetljivijih pitanja za izraelsku vladu, koje bi moglo izazvati ljutnju desnog političkog krila u Izraelu.

Govoreći o mogućim zaključcima sastanka u Aqabi, jedan je visoki izraelski dužnosnik odbacio u srijedu svaki sporazum o prekidu vatre s Palestincima, ističući da bi jednostavan prekid vatre samo omogućio terorističkim organizacijama da ponovo zbiju svoje redove te se založio za "uklanjanje terorističke infrastrukture" koje bi trebala poduzeti Palestinska samouprava.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara