Summit u Bruxellesu: Pokušaj dokazivanja jedinstva EU

EUROPSKI čelnici, podijeljeni više nego ikada oko pitanja iračke krize, sastat će se u četvrtak i petak u Bruxellesu u teškom ozračju summita čiji je glavni izazov dokazivanje da jedinstvo Europske unije usprkos svemu i dalje postoji.

Taj proljetni sastanak na vrhu, čiji je datum davno određen, trebao je u osnovi biti posvećen gospodarskim i socijalnim reformama pokrenutim prije tri godine.

Sve izvjesniji rat u Iraku, koji bi mogao početi i prije nego što se sastanu šefovi država ili vlada EU, poremetio je predviđeni dnevni red summita. Petnaestorica će još jednom pokušati izbjeći otvoreni sukob koji bi još više smanjio njihove izglede za međusobnim pomirenjem.

Akumulirane napetosti dosegle su takvu razinu da se čak ne može isključiti ni frontalni sukob između francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca i britanskog premijera Tonyja Blaira, čiji je međusobni antagonizam o Iraku poprimio "užasne" proporcije, izjavio je jedan diplomatski izvor.

Biti "za ili protiv" rata u Iraku postalo je gotovo osobno pitanje, a Europljani su ponovno podijeljeni u dva nepomirljiva tabora: s jedne se strane nalaze "pobornici mira", koje vode Francuska i Njemačka, a s druge strane su čvrsti saveznici SAD-a koje predvode Velika Britanija i Španjolska.

Izgledi da se na summitu postigne zajednički tekst čine se praktički nepostojećima.

Na izvanrednom sastanku na vrhu održanom 17. veljače Petnaestorica su se tada uspjela dogovoriti oko minimalnog zajedničkog stajališta koje je potvrdilo središnju ulogu UN-a. To načelo danas zaobilazi trokut Washington-London-Madrid.

Predsjednici država ili vlada EU razgovarat će o pitanju Iraka već na svom prvom sastanku u četvrtak poslije podne, a razgovori na tu temu trebali bi se nastaviti i tijekom večere.

Oni bi trebali razgovarati i o pitanju pomoći iračkom stanovništu, što bi ulogu EU svelo na ulogu humanitarne agencije.

Neke zemlje žele da se također govori i o brzoj rekonstrukciji Iraka nakon sukoba. Ali, prema mišljenju predsjednika Europske komisije Romana Prodija, bit će "vrlo teško" uvjeriti većinu zemalja članica EU-a da iz svojih džepova plate obnovu štete u sukobu nastalom bez odobrenja UN-a.

Za grčkog premijera Costasa Simitisa važno je da se na sastanku govori o socijalnim i gospodarskim politikama EU-a kako je to bilo i predviđeno.

Upravo zbog toga europski bi čelnici drugi dan summita trebali posvetiti tim pitanjima. Europski dužnosnici trebali bi pronaći oblike jedinstva kako bi izrazili svoju spremnost pokretanja gospodarskih reformi o čemu su odluku donijeli u ožujku 2000. godine na summitu u Lisabonu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara