Sumnja na zarazu slovenskog vatrogasca ptičjom gripom

VATROGASAC star oko 30 godina, koji je prije nekoliko dana sudjelovao u prikupljanju mrtvih labudova na rijeci Dravi u Sloveniji, primljen je jučer u mariborsku Opću bolnicu.

Vatrogasac je u bolnici zadržan nakon što se javio na liječnički pregled zbog povišene tjelesne temperature i znakova klasične gripe, javlja slovenski 24ur.

On se nalazi u izolaciji, pri svijesti je i u stabilnom stanju, a preko noći nije otkriveno ništa što bi moglo biti razlog za uznemirenost, javlja isti izvor.

Mariborska je bolnica potvrdila da se vatrogasac nalazi na infekcijskom odjelu, izoliran od ostalih pacijenata, no njegovo zdravstveno stanje za sada je stabilno i ništa ne upućuje na oboljenje od ptičje gripe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Zmago Novak je rekao kako je odluka o zadržavanju vatrogasca donesena dijelom i zbog njegovog straha od ptičje gripe, jer je bio u kontaktu s uginulim labudovima. Muškarac pokazuje simptome oboljenja slične gripi, no prava dijagnoza tek se očekuje.

Novak je kazao kako preko noći kod vatrogasca nisu otkriveni simptomi koji bi upućivali na oboljenje od ptičje gripe, te da nema razloga za paniku.

Ministar zdravstva Andrej Bručan izjavio je za komercijalnu TV postaju POP-TV da je mogućnost prijenosa ptičje gripe sa divljih ptica na čovjeka minimalna: "Bio bi to prvi takav slučaj. To je doduše moguće, ali je vrlo malo vjerojatno".

Doktorica Saša Markovič iz Kliničkog bolničkog centra u Ljubljani ocijenila je da se vjerojatno radi o klasičnoj gripi, odnosno da se vatrogasac možda prehladio u akciji uklanjanja mrtvih labudova sa zamrznute Drave.

Index.hr/Hina
Foto: RTV Slo

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara