SUMNJA U AUTENTIČNOST GOYINIH "CRNIH SLIKA"

Nova studija bacila je sjenu sumnje na autentičnost "Crnih slika" Francisca de Goye (1746.1828.), ponosa madridskog muzeja Prado, koje mnogi smatraju vrhuncem genija španjolskog majstora.

U članku objavljenom u časopisu "Descubrir El Arte" (Otkriti umjetnost), profesor povijesti umjetnosti Juan Jose Junquera rekao je da su slike možda djelo Goyinog sina Javiera. Muzej Prado je odbacio njegovo objašnjenje kao "nepotpuno i neuvjerljivo".

Goyina biografija ne sadrži gotovo nikakve podatke o mučnim prizorima naslikanim na zidovima njegova doma u Madridu, kaže Junquera, koji piše knjigu o toj temi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izgleda da su neke od slika u ulju nastale na zidovima koji su izgrađeni nakon što je Goya iselio iz kuće, tvrdi Junquera. On napominje da Goya nije imao običaj slikati na zidu uljanim bojama.

Profesor na madridskom sveučilištu Complutense pripisuje slike Goyinom sinu Javieru, "slikaru-amateru koji je iznimno dobro poznavao očev rad". Goyin unuk Mariano je kasnije predstavio slike kao Goyin rad pri pokušaju prodaje kuće, kaže Junquera. Časopis je pozvao muzej Prado da istraži Junquerine tvrdnje, koje bi mogle prouzrokovati "potres u povijesti španjolske umjetnosti".

Vjeruje se da je Goya napravio 14 "Crnih slika" krajem života, prije no što je otišao u dobrovoljno izgnanstvo u Francusku. Prizori čarobnjaštva i smrti prenose Goyine najcrnje vizije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara