SUMORAN BOŽIĆ U BETLEHEMU

Isusov rodni grad Betlehem dočekuje u srijedu Božić u sumornom ozračju, okružen izraelskim vojnicima, s malobrojnim posjetiteljima i bez palestinskog čelnika Jasera Arafata, kojemu je Izrael dolazak zabranio treću godinu zaredom. L

Nekoliko tisuća kršćana, Palestinaca i stranaca, neusporedivo manje nego u godinama prije Intifade, okupilo se u Betlehemu radi tradicionalne božićne polnoćke.

"Naš mali grad toliko je toga doživio i toliko propatio, no ove noći zamijenit ćemo lice patnje licem radosti", rekao je jedan Palestinac.

U gradu je postavljen golem portret Jasera Arafata s natpisom "Ne gušite Betlehem", u znak prosvjeda protiv linije razdvajanja koju Izrael gradi na Zapadnoj obali, a koja će Betlehem razdvojiti od Jeruzalema.

Po gradu su postavljene i poruke pape Ivana Pavla II, između ostalih i poruka da "Sveta zemlja ne treba zidove, već mostove".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijetki turisti ističu da je ozračje u gradu ove godine ipak ugodnije od prošle, kada su Betlehem okruživali izraelski tenkovi.

Za Palestince ovaj će Božić, zbog propasti lokalnog gospodarstva i nezaposlenosti od čak 60 posto, biti skroman.

Palestinski čelnik Jaser Arafat, kojemu su izraelske vlasti treću godinu zaredom zabranile posjet Betlehemu, u utorak je u svojem razorenom stožeru u Ramallahu simbolično upalio ukrase na božićnom drvcu. "Uz Božju pomoć, uskoro ćemo ih zajedno paliti u Jeruzalemu i Betlehemu", rekao je.

Na polnoćki u Betlehemu predstavljat će ga Emile Jarjaui, član izvršnog odbora PLO-a, i Salah Al-Tamari, ministar sporta i mladeži.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara