Sumpor u vagonu na karlovačkom kolodvoru ugašen; još se ne zna uzrok

SUMPOR u vagonu na karlovačkom kolodvoru, koji je jutros počeo tinjati, ugašen je, ali točan uzrok zapaljenja još nije utvrđen.

Vatrogasna intervencija trajala je od 6,43 do 10,43 sati, a sada jedna vatrogasna ekipa osigurava vagon, kažu u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Karlovac.

Protupožarni inspektori MUP-a nisu očevidom uspjeli utvrditi točan uzrok jutrošnjeg zapaljenja sumpora, ali smatraju da se uz određene kemijske reakcije sumpor može i spontano zapaliti, doznaje se u PU karlovačkoj.

Zapovjednik karlovačke Javne vatrogasne postrojbe Goran Franković, međutim, ne vjeruje u mogućnost spontanog zapaljenja i navodi da je sumpor zapaljiv pri 300 Celzijevih stupnjeva. On pretpostavlja da se zbog nekog tehničkog kvara vagona, poput blokiranih kočnica, razvila tako visoka temperatura koja je izazvala požar.

Dim iz jednog od 24 vagona teretnog vlaka, koji je iz Rijeke prevozio sirovi sumpor za kutinsku Petrokemiju, jutros je pri ulasku u karlovački kolodvor primijetio prometnik i odmah pozvao vatrogasce i ekostožer, tako da je izbjegnut požar koji bi prouzročio vrlo opasno onečiščenje zraka i tla.

Za vrijeme gašenja požara policija je zatvorila prilaz kolodvoru jer se pri gorenju sumpora razvija sumporni dioksid koji u dodiru s vodom, odnosno vlagom iz zraka, razvija nadražujuću sumporastu kiselinu.

Inspektorica zaštite okoliša Jadranka Grbinić i djelatnici Županijskog zavoda za javno zdravstvo smatraju da neće biti ekoloških posljedica po okoliš, no uzeli su uzorke tla i zraka za analizu, kažu u PU karlovačkoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara