Sundance 2005: Nova kategorija za svjetske dokumentarce

Sundance 2005: Nova kategorija za svjetske dokumentarce
POTAKNUTI novim valom popularnosti dokumentarnog filma, organizatori tradicionalnog američkog festivala neovisnog filma Sundance 2005. prvi put uvode zasebnu kategoriju za dokumentarni film.

Na idućem Sundance festivalu koji se održava od 20. do 30. siječnja 2005. u Park Cityju (Utah), osim redovite selekcije igranih i američkih neovisnih dokumentarnih filmova, svjetski dokumentarni filmovi bit će predstavljeni u okviru nove zasebne kategorije natjecanja: "World Cinema Documentary Competition".

Prošle je godine Sundance festival prvi put otvoren jednim dokumentarcem. Bio je to "Riding Giants" redatelja Stacyja Peralta (posvećen kulturi sportskog surfanja).

Među prikazanim dokumentarcima koji su se probili i u komercijalni svijet filma bio je i "Control Room" redatelja Jehanea Noujaima na temu izvještavanja o ratu u Iraku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dig!" nagrađeni glazbeni dokumentarac - priča o suparništvu dvojice rock glazbenika također je našao širu publiku i izvan festivala, slično kao i "Super Size Me", socijalni dokumentarac redatelja Morgana Spurlocka.

"Fahrenheit 9/11" Michaela Moora o Americi poslije 11. rujna nije bio prikazan na Sundanceu 2004., ali je osvojio nagradu filmskog festivala u Cannesu, te je tako obilježio i novi trend američkog dokumentarnog filma.

Prema najavama organizatora, cjelokupni program Sundance festivala 2005. s nominacijama bit će objavljen početkom prosinca.

Filmski festival Sundance pokrenuo je glumac Robert Redford 1981. godine kako bi potaknuo razvoj umjetnika koji imaju neovisnu viziju i omogućio im prikazivanje njihovih djela.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara