Sunday Times: MI6 stradao u sukobu s hrvatskim obavještajcima

Sunday Times: MI6 stradao u sukobu s hrvatskim obavještajcima
BRITANSKA obavještajna služba za inozemstvo MI6 bila je prisiljena obustaviti špijunsku operaciju u Hrvatskoj nakon što je u požaru, za koji se vjeruje da je bio podmetnut, ostala bez desetke tisuća funti vrijedne tajne elektronske opreme i obaveštajnih podataka, objavio je u nedjelju londonski Sunday Times.

Prema pisanju nedjeljnog izdanja Timesa, do požara je došlo nakon sukoba MI6 i hrvatskih tajnih službi, što dnevnik navodi kao treći sukob "oko teritorija" u koji je britanska prekomorska sigurnosna služba ušla posljednjih godina s domaćim obavještajcima u europskim zemljama.

Vozilo za nadzor tehnike za prisluškivanje teško je oštećeno nakon što je zapaljeno dok je bilo parkirano u području nedaleko od zagrebačkog hotela Holiday Inna, piše Times.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

MI6, prema članku, za požar tereti nezadovoljne pripadnike hrvatske Protuobavještajne agencije (POA). Također se tvrdi da je britanska obavještajna služba ušla u sukob s jednim hrvatskim obavještajcem nakon što je ljetos svoje pripadnike i opremu poslala u Jankomir kako bi otkrila gdje se skriva odbjegli general Ante Gotovina.

Sunday Times spekulira da je pravi razlog interesa MI6 za Gotovinu u njegovoj navodnoj povezanosti s krijumčarenjem oružja za zabranjenu sjevernoirsku organizaciju Pravu IRA-u. "Za MI6 je to bila vrlo osbna operacija", navodi Times mišljenje jednog britanskog diplomatskog izvora oko pokušaja otkrivanja generala Gotovine.

Nedjeljni Times podsjeća i kako je MI6 već bio prisiljen napustiti Beograd i Prag nakon što su bijesni domaći dužnosnici tamošnjim TV postajama i pisanim medijima objavili imena njegovih visokopozicioniranih obavještajaca i pojedinosti operacija koje su trebale biti tajne.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara