Superbogati donatori Hillary Clinton ucjenjuju Demokratsku stranku

Superbogati donatori Hillary Clinton ucjenjuju Demokratsku stranku

NAKON što je postalo jasno da za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke neće dobiti redovnim putem, odnosno glasovima birača i od njih izabranih delegata na konvenciji u ljeto, Hillary Clinton se na svom velikom pohodu na Bijelu kuću počela služiti i nekim alternativnim, i ne baš tako suptilnim metodama.

Temelj nove strategije jesu tzv. superdelegati - 800 vodećih članova Demokratske stranke koji pravo glasa na konvenciji imaju na osnovu stranačkih i državnih funkcija. Clintonovi se nadaju kako će među njima uspjeti izboriti većinu glasova i tako eliminirati sadašnju, po svim procjenama, nedostižnu prednost Baracka Obame među izabranim delegatima.

Problem za Clintonove je u tome što se stranački establishment - koji je sve donedavno Clintonovima ljubio noge i na čiju je podršku senatorica i bivša Prva dama mogla računati - već duže vrijeme okreće prema Obami, a to uključuje i neke bivše bliske Clintonove suradnike poput guvernera Billa Richardsona koji je prošli tjedan podržao karizmatskog senatora.

Razlog za to je i sve dublja spoznaja da bi nastavak stranačkih izbora samo produbio raskol u stranci i omogućio republikancu Johnu McCainu da demokratima na izborima u studenome zada težak poraz. Zato su mnogi vodeći članovi stranke, čak i oni koji ne vole Obamu, skloni podržati trenutno vodećeg kandidata samo zato da bi se mrcvarenje što prije prekinulo.

U tome je prilično eksplicitna predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi koja, iako službeno ne podržava Obamu, tvrdi da superdelegati prilikom svoje odluke "moraju najviše voditi računa o glasovima birača koje predstavljaju", što u praksi znači da bi trebali podržati Obamu.

Na to je odmah stigla reakcija u obliku pisma koje je potpisalo 20 vodećih financijskih donatora Demokratske stranke, a koji su svi pristaše Hillary Clinton. Oni od Nancy Pelosi zahtijevaju da povuče svoju izjavu, odnosno "pojasni je", te podsjećaju na izdašne svote koje su tijekom godina izdvajali ne samo za svojeg favorita Hillary Clinton nego i za Demokratsku stranku u cjelini, uključujući njene kandidate na guvernerskim i kongresnim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki mediji su pismo protumačili kao prilično nedvosmislen oblik "prijateljskog uvjeravanja" Demokratske stranke da ignorira volju birača, odnosno da izabere Hillary Clinton zato jer iza nje stoje financijski bolje "potkoženi" pristaše. Ukoliko demokratski establishment ne bi poslušao ovu sugestiju, financijska "pipa" bi presušila te bi mnogi od superdelegata u studenome mogli ostati bez novca za svoje kampanje, a samim time i bez mjesta koje su dosada držali sigurnima.

Hillaryini donatori su dolarske argumente pokušali prije nekoliko tjedana iskoristiti kada je demokratsko vodstvo razmatralo opcije da organizira nove stranačke izbore u Michiganu i Floridi čiji su delegati bili izgubili pravo glasa. Nove izbore je tražio stožer Hillary Clinton smatrajući da u tim državama ima prednost pred Obamom. Na argument da bi to izazvalo velike troškove za stranku, Hillaryini donatori su predložili da ih sami snose. Demokrati su na kraju odbili taj prijedlog jer bi previše sličio na pokušaj da se doslovno kupe nečiji izbori.

Međutim, sada kada je Obama počeo prikupljati važne pristaše i oporavljati se od medijskih udaraca vezanih uz kontroverznog pastora Wrighta, za Hillary Clinton dobivanje izbora kupovinom glasova i prijetnjama više ne izgleda kao opcija koju bi trebalo odbaciti.

Na takve je ucjene odmah reagirao Moveon.org, organizacija koja financira ljevičarske kandidate Demokratske stranke. Ona je pozvala svoje pristaše da organiziraju masovno prikupljanje malih donacija  kojim bi se kompenzirali financijski argumenti milijardera koji podržavaju Hillary Clinton.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara