Superciklona koja nam stiže uzrokovat će prometni kolaps

Superciklona koja nam stiže uzrokovat će prometni kolaps

Tekst: L.J.
Foto: Ilustracija

VJETAR koji je već noćas počeo stvarati probleme u prometu, prema sredini tjedna sve više će jačati, a da bi u srijedu orkanska bura i jugo dosezali brzinu i do 140 km/h, kazao je za Index dežurni meteorolog Državnog hidrometeorološkog zavoda.

U srijedu, naime, sa Sredozemlja stiže ciklona koja će donijeti oborine. Na Jadranu će biti oblačno sa kišom, a vjerojatnost je da će obalu zabijeliti i snijeg. U unutrašnjosti će padati snijeg, a u gorju bi ga moglo napadati i više od 30 centimetara.

Bit će vrlo vjetrovito uz olujnu i orkansku buru na sjeveru Jadrana, a na jugu će puhati jako i olujno jugo i istočnjak koji će zasigurno stvoriti velike probleme u prometu. "Već danas su zbog vjetra zatvorene neke ceste, a puhat će sve jače. Vjetar će se naročito pojačati u utorak navečer i neće se smirivati do četvrtka ujutro. Možemo očekivati velike probleme u prometu", kazao je za Index dežurni meteorolog.

Sumorna prognoza za ostatak tjedna

Za sutra se u unutrašnjosti očekuje pretežno oblačno vrijeme, mjestimice sa snijegom, osobito u gorskim predjelima. Na Jadranu će biti djelomice sunčano uz postupno naoblačenje, a krajem dana ponegdje bi trebale pasti slabe oborine.

Vjetar će biti umjeren do jak sjeveroistočni i istočni. Na Jadranu umjerena i jaka, na sjevernom dijelu ponegdje olujna, a krajem dana i orkanska bura.

Temperatura zraka u kontinentalnim krajevima kretat će se između  minus četiri i jedan stupanj, u gorskim predjelima između minus sedam i minus dva stupnja, a na Jadranu se očekuje najniža dnevna temperatura između minus jedan i četiri, dok bi preko dana trebalo biti između četiri i deset stupnjeva.

Ni prognoza za ostatak tjedna nije puno ugodnija. Temperatura će svugdje biti oko nule, u većini kontinentalnih i gorskih krajeva i ispod nule, a dnevna temperatura rijetko će kad prelaziti pet stupnjeva. U srijedu, četvrtak i nedjelju moguće su oborine i magla.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teški uvjeti na cestama

Po najnovijim podacima HAK-a, za sav promet je zbog bure zatvorena dionica autoceste A 1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica. Državnom cestom D 54 Maslenica-Zaton Obrovački prometuju samo osobna vozila, a obilazak za osobna vozila je državnim cestama preko Gračaca i Zatona Obrovačkog (D 50, D 27 i D 54), dok svi ostali idu preko Gračaca, Obrovca i Karina (D 50 i D 27).

Također, za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle vrijedi zabrana prometa Krčkim i Paškim mostom te A7 Orehovica-Sv.Kuzam, zatim Jadranskom magistralom od Bakra do Senja i od Karlobaga do Svete Marije Magdalene za I. i II. skupinu što dodatno uključuje i vozila s natkrivenim tovarnim prostorom, a dionicom Senj-Karlobag prometuju samo osobna vozila.

U Lici pada snijeg, a u Gorskom kotaru slab snijeg, no zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima.

U Zagrebu, zbog radova na mostu Mladosti, u smjeru Novog Zagreba, zatvoren je jedan trak (od benzinske postaje INA), a vozače se upozorava da se na vrijeme prestroje, kako bi se izbjegle dodatne gužve.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara