Supertajne informacije dolaze iz samog vrha vlasti?

HRVATSKE tajne službe u stanju su pomutnje nakon što je informacija da se drugi najtraženiji Hrvat, Hrvoje Petrač, nalazi u Izraelu pod kontrolom tamošnjih sigurnosnih snaga. POA-in novi šef Tomislav Karamarko, piše Večernji list, ostao je šokiran kad je jedna od najtajnijih informacija poznata samo vrhu države dospjela u medije.

Iako je nedavno Ivo Sanader nakon smjene načelnika krim policije MUP-a Dragutina Cestara, koja se navodno dogodila jer je Cestar medijima navodno odavao povjerljive informacije o slučaju Gotovina, najavio nove smjene, ovaj put se za curenje supertajne informacije o navodnom Gotovininom pomagaču Hrvoju Petraču ne sumnjiči ni MUP ni nezadovoljni špijuni, nego član Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Vijeće za nacionalnu sigurnost, u kojem uz predsjednika RH Stjepana Mesića i premijera Ive Sanadera sjede čelnici Vladinih resora zaduženih za sigurnost, vanjsku politiku te šefovi obavještajnih službi, održalo je sjednicu u petak navečer, ali u priopćenju poslanom novinarima nakon sjednice šturo stoji kako su "razmatrana izvješća mjerodavnih tijela te donesene zadaće za poduzimanje dodatnih operativnih aktivnosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutarnji list iz neslužbenih izvora doznaje kako se s Petračevim izručenjem odugovlači jer je navodni Gotovinin pomagač zatražio politički azil, tvrdeći da je žrtva političkog progona u Hrvatskoj. Kao dokaz za to trebao bi mu poslužiti dokument britanske tajne službe nedavno objavljen u medijima.

Ljudi koji bi među prvima trebali imati informacije o statusu Hrvoja Petrača šute kao zaliveni, piše Večernji list. Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt nema komentara, a slično je na upit o Hrvoju Petraču reagirao Ivan Turudić, sudac Županijskog suda koji je Petrača osudio na sedam godina zatvora.

"Nisam dobio nikakve obavijesti da je identificirana zemlja u kojoj se Petrač skriva. Potpuno sam zaokupljen pisanjem obrazloženja presude." – kazao je Turudić. Odvjetnik generala Zagorca, HDZ-ovac Miroslav Šeparović, kazao je da je lokacija Hrvoja Petrača posao državnih organa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara