Supruge klijenata oboljele osječke prostitutke mogu svojim muževima naplatiti prenošenje zaraze

NA UHIĆENJE dviju 24-godišnjakinja koje su pod "masažu" prodavale seks, Osječani, na čijem su području djevojke operirale, samo su se nasmijali. Prostitucija je, kažu, odavno velik biznis u Osijeku, samo što svi pred time zatvaraju oči. Policija prva, s obzirom na to da je udio koji im prostitutke plaćaju da ih ostave ne miru svakako primamljiviji od privođenja pa puštanja na slobodu, od kojeg baš nitko nema koristi.

Podsjetimo, zaraženu djevojku policija je zajedno s 24-godišnjom kolegicom i njihovom 34-godišnjom svodnicom privela u ponedjeljak. Policija ih je zatekla u jednom stanu na osječkom području. Usluge su pružale klijentima s područja tri županije, a najviše ih je bilo iz Osijeka, Slavonskoga Broda, Vinkovaca i Županje.

Nakon što je djevojka priznala da je "možda" zaražena HIV-om, nekima više nije bilo do podsmijeha. Postavlja se pitanje, tko je u cijelom slučaju zakazao - policija, njezina svodnica ili sustav kao takav? U Hrvatskoj prostitucija nije legalizirana, iako su se neki za nju javno zalagali uz argument da bi legalizacija donijela i redovite i obvezne liječničke preglede prostitutki. No, i tu se postavlja pitanje koliko bi to pomoglo u suzbijanju bolesti, s obzirom na to da između pregleda prođe i razdoblje od nekoliko mjeseci.

Odvjetnik Anto Nobilo kaže kako se hrvatska praksa, prema njegovim saznanjima, s ovakvim slučajevima još uvijek nije susretala. Tu bi prema prostitutki, kao i prema njezinim klijentima (osobito onim oženjenima) praksa tek trebala zauzeti stav.

Prostitutki zbog dovođenja u opasnost drugih života i do tri godine zatvora

Pod uvjetom da je znala da je bolesna, prostitutka bi svakako mogla kazneno odgovarati za prenošenje zaraze i dovođenje tuđih života u opasnost. Iako je već dulje vrijeme znala da je možda zaražena, djevojka navodno nije otišla na pregled te je policiji kazala kako samo vjeruje da je bolesna. Nakon provedenih testova, ispostavilo se ono najgore.

"Ako je znala, svakako bi mogla odgovarati za svjesno prenošenje zaraze i dovođenje tuđih života u opasnost. U slučaju da nije znala, postoji manevar na kojeg se može pozvati, a to je da nije bila sigurna pa bi kaznena odgovornost u tom slučaju mogla biti upitna", kaže Nobilo.

Inače, prema kaznenom zakonu, tko drugome teško naruši zdravlje iz nehaja, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine. U slučaju osobito teškog narušavanja tuđeg zdravlja (što bi ovdje mogao biti slučaj), osobi prijeti i do tri godine zatvora.

I supruge muževa koji su tražili usluge kod oboljele mogu tražiti naknadu

A što je sa suprugama muževa koji su naplaćivali usluge dotičnoj pa se vratili u bračni krevet? "Njihove supruge svakako imaju pravo na tužbu, jer ako vam bilo tko nanese bilo kakvu štetu, imate pravo na naknadu. Takvih slučajeva nije bilo, tek bi praksa morala zauzeti stav. Različite su osnove za podizanje takve tužbe. Tu je strah, odnosno nanošenje duševnih boli, troškovi liječenja, zatim naknada u slučaju da dođe do umanjenja radne sposobnosti, tu bi se mogla dobiti čak i renta. Teško je tu reći, jer sve ovisi o tome kakav je slučaj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Olena Popik - ukrajinska prostitutka koja je unijela strah među Mostarce

Na ovim prostorima svakako je najpoznatiji slučaj 21-godišnje ukrajinske prostitutke Olene Popik, koja je od posljedica zaraženosti virusom HIV umrla 2006. godine u Mostaru.

Ukrajinka je bolovala od tuberkuloze, sifilisa i hepatitisa C. Popikova, koja se bavila prostitucijom, dnevno je imala i osam mušterija te je na taj način mogla zaraziti desetine osoba u Bosni i Hercegovini.

Osječka prostitutka je, kako se ustvrdilo, imala i do šest mušterija na dan.

U slučaju Popikove, nakon njezine smrti kazneno su odgovarali njezini svodnici. Optužnica je podignuta protiv Đenana Golića, Zdravka Vidovića, Edina Krese i Milana Galića, koje se teretilo za trgovinu ljudima, iskorištavanje i tjeranje na prostituciju u slučaju "Olena Popik".

Nakon što su uhićeni Kreso i Galić su sklopili sporazume o priznaju krivnje s tužiteljem, pa je Kreso dobio sedam mjeseci zatvora, a Galić tri godine uvjetne kazne. Državno tužiteljstvo je Golića i ostale teretilo da su tijekom 2004. djevojke bez bosanskohercegovačkog državljanstava obmanama i prijevarama vrbovali te ih međusobno razmjenjivali kako bi one u iznajmljenim stanovima pružale seksualne usluge.

Odmah nakon Popikove, gotovo identičan slučaj dogodio se u Sarajevu, kada je, također od tuberkuloze, preminula Moldavka Oxana Maxim. Danas 45-godišnjeg Rusmira Konjicija tada se sumnjičio da je bio svodnik Maximove, a nakon što se predao policiji uhićen je zbog nasilničkog ponašanja nad njom.

K.C.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara