Suradnja hrvatskih i talijanskih obrtnika na putu u EU

KONKRETIZACIJA dosadašnje suradnje Hrvatske obrtničke komore i Udruženja obrtnika Vicenza (Italija), bila je glavna tema sastanka održanog u Zagrebu, na kojem su sudjelovali predsjednik Udruženja obrtnika Vicenza Dino Menarina, direktor Centro Produttivita Veneto (Centar za usavršavanje i istraživanje) Antonio Girardi, voditelj talijanskog clustera za metaloprerađivačku i elektro industriju Ubaldo Alifuoco, sa suradnicima, te predsjednik HOK-a Stjepan Šafran, glavni tajnik dr. Petar Sindičić i savjetnik za međunarodnu suradnju mr. Natko Vlahović.

Kako je istaknuo predsjednik HOK-a Šafran, hrvatski obrtnici svjesni su nužnosti ubrzane prilagodbe standardima EU, u čemu veliku ulogu ima poznavanje zajedničkog europskog tržišta. I dok je manji broj obrtnika svladao pravila konkurentnosti i uspješno izvozi u EU, rekao je Šafran, većina će morati iskoristiti ovo razdoblje pregovaranja i prilagodbe, kako bi bili spremni za tržišnu utakmicu, a jedan od načina je okrupnjavanje postojećih proizvodnih kapaciteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo stoga, naglasio je Šafran, želimo iskoristiti znanje i iskustva naših partnera iz Vicenze, i omogućiti čvršće povezivanje obrtnika talijanske Provincije Vicenza i Hrvatske. Na sastanku je dogovoreno da se pojača konkretna suradnja u tri područja: metaloprerađivačka i elektro industrija te poljoprivreda (proizvodnja zdrave hrane), tako da se identificiraju i povežu talijanski i hrvatski obrtnici i mali poduzetnici, koji su zainteresirani za zajedničku proizvodnju i izvoz na treća tržišta.

Također, dogovoreno je da se HOK uključi u projekte Centro Produttivita Veneto, koji uspješno provodi više europskih projekata za male poduzetnike, i potiče razvoj inovacija "male industrije". HOK i Udruženje obrtnika Vicenza potpisali su Sporazum o suradnji u lipnju 1999. godine, i proteklih godina realizirano je puno kontakata u području poslovnog povezivanja, te projekata iz područja izobrazbe i informiranja obrtnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara