Suradnja hrvatskog i nizozemskog lučkog sindikata

ČLANOVI Sindikata lučkih radnika luke Rotterdama uskoro će početi obučavati sindikalne povjerenike Luke Rijeka o sindikalnom kolektivnom pregovaranju i djelovanju, rečeno je danas na konferenciji za novinare predstavnika obaju sindikata.

Riječ je o ostvarenju ugovora o suradnji središnjeg Nizozemskog sindikata lučkih radnika (FNV) iz Bondgenotena i Sindikata lučkih radnika Hrvatske (SLRH) koji je potpisan prije dvije godine.

Ciljevi su suradnje dvaju sindikata bolja razmjena informacija i rezultata sindikalnog rada i solidarnost.

Stručnjaci nizozemskog sindikata prenijet će svoja iskustva iz ondje provedene lučke reforme i kolektivnog pregovaranja te pomoći u izradbi programa zbrinjavanja viška lučkih radnika. Po riječima predsjednika SLRH Roberta Zubčića, točan broj prekobrojnih radnika riječke luke trebao bi biti poznat do kraja ove godine.

Zubčić je kazao da je suradnja dvaju sindikata dogovorena jer se sindikalne aktivnosti u nizozemskim lukama odvijaju u gotovo idealnim uvjetima te da nizozemski poslodavci posve ispunjavaju sve uvjete potpisanih kolektivnih ugovora.

Predsjednik Sindikata luke Rotterdama Niek Stam i međunarodni tajnik FNV-a Paul Andela nakon razgovora s predstavnicima sindikata razgovarali su i s predstavnicima Uprave Luke. Po Zubčićevim riječima, Uprava ih je među ostalim izvijestila,

da se sve odredbe kolektivnog ugovora u riječkoj luci ne provode zbog objektivnih okolnosti i situacije u kojoj se luka nalazi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara