SURADNJA S HAAŠKIM SUDOM I DALJE ODREDNICA ZA SRJ U SVIJETU

Bespotrebno je u ovom trenutku prejudicirati sudbinu aktualnog predsjednika Srbije i haaškog optuženika Milana Milutinovića kojem 5. siječnja istječe predsjednički mandat, izjavio je u subotu za beogradsku televiziju Studio B pomoćnik jugoslavenskog ministra pravosuđa Nebojša Šarkić.

´Nakon isteka mandata, s Milutinovićem se mogu dogoditi razne stvari. Moguće je da se on dobrovoljno preda, ili da ga Haaški sud ne traži, ili da mu dopusti obranu sa slobode, kao i da dođe do njegovog prinudnog privođenja ako ne pristane na suradnju´, kazao je Šarkić.

On je dodao da pismo glavne tužiteljice Carle del Ponte, kojim ona traži da se odmah po isteku mandata Milutinovića preda Međunarodnom kaznenom sudu, još nije stiglo saveznom ministru pravosuđa Savi Markoviću.

Šarkić je u interviewu za današnji broj beogradskog dnevnika Glas javnosti rekao da je oštar ton jučerašnje konferencije za novinare Carle del Ponte ´posljedica tankih optužnica Del Ponteove, koja zbog toga gubi strpljenje´, te dodao da ´što je lošija u optužnicama, agresivnija je u zahtjevima´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Odluka Haaškog suda nalaže Tužiteljstvu da mora specificirati zahtjev, odnosno tražiti konkretne dokumente, a ne opći uvid u dokumentaciju´, kazao je Šarkić, ilustrirajući ´apsurdnost zahtjeva Tužiteljstva´ situacijom kad je ono tražilo cjelokupnu televizijsku arhivu vezanu za Kosovo, ´što su sati i sati programa, pa smo im rekli da odrede ljude koji će pregledati snimke i vide što im od toga treba´.

I jugoslavenski ministar policije Zoran Živković kazao je novinarima da ´ne postoji bilo koja država na svijetu koja bi dopustila bilo kome da vršlja po državnom arhivu´, dodavši da SR Jugoslavija na svaki konkretan zahtjev Tužiteljstvu uputila precizan odgovor uz prethodno ispoštovanu proceduru za skidanje oznake državne tajne s dokumenata, ali da je Tužiteljstvo uputilo SRJ i ´desetak potpuno besmislenih zahtjeva´ za koje bi ´svatko znao da se oni ne mogu naći u državnom arhivu´.

Jugoslavenski ministar vanjskih poslova Goran Svilanović, odbijajući komentirati tvrdnje glavne tužiteljice da je odbio unaprijed dogovoreni telefonski razgovor s njom, upozorio je da je bez potpune suradnje s Haaškim sudom ´nemoguće zamisliti bilo kakav napredak SRJ u europskim integracijama´, te na dvodnevnom skupu jugoslavenskih politologa u Beogradu kazao da će to pitanje biti i 2003. godine ´glavna odrednica´ u odnosu SRJ i svijeta.

´Uhićenje i isporučivanje Slobodana Miloševića Haaškom sudu podijelilo je demokratski korpus u Srbiji. Ukupan rezultat suradnje SRJ s tim sudom je 14 osoba koje su uhićene ili su se dobrovoljno predale Haagu´, kazao je Svilanović, dodajući da je ´teško zamisliti sličan primjer u svijetu´, jer se u Den Haagu sudi ´jednom bivšem predsjedniku, a uskoro vjerovatno i drugom, dok su se u ulozi svjedoka pojavila dva bivša predsjednika´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara