Suradnja zemalja regije u borbi protiv organiziranog kriminala

PREDSTAVNICI ministarstva unutarnjih poslova zemalja jugoistočne Europe potpisali su u srijedu u Sarajevu posebnu deklaraciju kojom potvrđuju spremnost svojih vlada na zajedničku borbu protiv organiziranog kriminala.

Na konferenciji organiziranoj u okviru Procesa za suradnju u jugoistočnoj Europi (SEECP) kojim trenutačno predsjeda Bosna i Hercegovina, analizirano je stanje u regiji u svjetlu zaključaka Londonske konferencije o borbi protiv organiziranog kriminala te priprema za predstojeći summit Europske unije u Solunu od kojega se očekuje da još jednom naglasi važnost odlučnog obračuna s ovim problemom.

Hrvatsko izaslanstvo na skupu u Sarajevu predvodio je pomoćnik ministra unutarnjih poslova Žarko Katić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Deklaracija sa sarajevskog skupa posebice ističe potrebu ujednačavanja zakonodavstava u zemljama regije kako bi se uskladila sa standardima Europske unije.

Pritom je pozvano na donošenje zakona kojim bi se regulirala zaštita svjedoka i zaštita podataka.

"Ti su zakoni od iznimne važnosti za dalje približavanje Europskoj uniji i buduću suradnju zemalja regije sa EUROPOL-om", kazao je koordinator Pakta stabilnosti u jugoistočnoj Europi Erhard Busek koji je također sudjelovao u radu sarajevskog skupa.

On je međutim istaknuo kako je organizirani kriminal pojava s kojom se teško boriti i u regionalnim razmjerama jer je to globalni problem koji zahtijeva i dobro osmišljen globalni odgovor.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara