Susan Sontag dobitnica nagrade za mir njemačkih knjižara

UGLEDNA Nagrada za mir njemačkih knjižara, koja se dodjeljuje svake jeseni tijekom Sajma knjiga u Frankfurtu, pripast će ove godine američkoj spisateljici Susan Sontag, priopćila je u utorak Udruga knjižara.

Spisateljica i kritičarka iz New Yorka, rođena 1933., bit će nagrađena zbog "obrane časti slobodne misli u svijetu lažnih slika i izokrenutih istina", navodi se u priopćenju.

Nakon atentata 11. rujna 2001. u Sjedinjenim Američkim Državama jedna od najpoznatijih američkih autorica Susan Sontag izazvala je polemiku u svojoj državi optuživši medije i političare da pokušavaju otupiti javno mnijenje.

Udruga njemačkih knjižara ocjenjuje da Sontag "nije nikada izgubila iz vida svoje europsko naslijeđe te je zahvaljujući svojem radu postala jedna od najznačajnijih intelektualnih veleposlanica između dva kontinenta".

Susan Sontag dobitnica je nagrade "National Book Award", jedne od najuglednijih američkih književnih nagrada, za povijesni roman "In America" 2000. godine, no poznata je prije svega po svojoj kritici umjetnosti, kulture i suvremenog društva i to još od šezdesetih godina.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznata i po svojem militarizmu u korist prava čovjeka, snimila je i četiri filma te režirala kazališne predstave.

Ovogodišnja 54. nagrada za mir njemačkih knjižara, vrijedna 15.000 eura, bit će joj uručena 12. listopada u Frankfurtu na Sajmu knjiga, najvećem svjetskom okupljalištu izdavača.

Prošle je godine nagradu primio nigerijski autor Chinua Achebe, a 2001. njemački filozof Juergen Habermas.

(Hina) dš bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara