Sušenje jela u ovoj godini poprimilo zabrinjavajuće značenje

DUŽA sušna razdoblja, nepovoljan utjecaj kiselih kiša i ostalih polutanata koji onečišćuju zrak, tlo i vodu te pojava šumskih bolesti i štetnika već su niz godina uzrok sušenja jela, a što je ove godine poprimilo zabrinjavajuće razmjere, pogotovo na području Like i Gorskog kotara.

Štete od sušenja jela održavaju se na smanjenje općekorisnih funkcija šuma (kisik, voda, tlo itd.), smanjenu vrijednost drvnih sortimenata, povećane troškove uklanjanja oštećenih stabala i za uzgojne radove i sanaciju šumskih površina zahvaćenih tim procesom.

Gubitak zbog smanjene vrijednosti drvnih sortimenata procjenjuje se na oko 15 milijuna kuna, koliko iznose i povećani troškovi uklanjanja oštećenih stabala. Uz to troškovi uzgoja novih stabala i sanacije šumskih površina kroz više godina iziskivat će još 30 milijuna kuna, procjenjuju "Hrvatske šume".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svjesne svoje odgovornosti za stanje šuma, Hrvatske šume d.o.o. poduzimaju niz mjera - uklanjaju oštećena stabla, posebnim mjerama sprečavaju širenje šumskih bolesti i štetnika, na zahvaćenim površinama pripremaju staništa za sadnju novih stabala, a poduzimaju se i dodatne mjere za očuvanje jelovog podmlatka tamo gdje je niknuo.

O problemu pojačanog sušenja jela na području Gorskog kotara i Like predstavnici Hrvatskih šuma održat će sutra u Gospiću konferenciju za novinare na kojoj će kako najavljuju, nazočiti i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara