SUSJEDI AFGANISTANA POTPISUJU SPORAZUM O NENAPADANJU

Predstavnici šest zemalja susjeda Afganistana okupili su se u nedjelju u Kabulu kako bi potpisali sporazum kojim će se obvezati da se više nikada neće uplitati u unutarnja pitanja te zemlje.

Uplitanje izvana u unutarnja pitanja Afganistana glavni je uzrok više od dva desetljeća razornih sukoba u toj zemlji, pa bi sastanak trebao predstavljati službeni početak nove ere u odnosima Afganistana sa susjedima.

Na jednodnevnom sastanku okupili su se ministri vanjskih poslova i veleposlanici Irana, Pakistana, Uzbekistana, Tadžikistana, Turkmenistana i Kine.

Kabulskom deklaracijom o dobrosusjedskim odnosima oni će se obvezati na konstruktivne i prijateljske odnose, međusobno poštovanje suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti i očuvanje mira u regiji.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan, čiju je poruku pročitao njegov posebni izaslanik Lakhdar Brahimi, naglasio je da će sporazum predstavljati povijesni korak naprijed za regiju.

´Afganistan i njegovi susjedi postali su itekako svjesni opasnosti i štetnosti strane okupacije i ratova, koji su trajali više od dva desetljeća´, navodi se, između ostalog, u Annanovoj poruci.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai poručio je tom prigodom da je Afganistan ´prošle godine okončao tamnu epizodu u svojoj povijesti i ušao u novu eru u kojoj se moraju poštovati prava svakog muškarca, žene i djeteta i jamčiti sigurnost, kako nacionalna tako i individualna, te poboljšati odnosi s ostatkom svijetom, prvenstveno sa susjedima´.

Sporazum o dobrosusjedskim odnosima potpisuje se na prvu obljetnicu njegova dolaska na vlast.

Karzai (45) je za predsjedavajućeg prijelazne afganistanske vlade prisegnuo 22. prosinca 2001., nakon mirovne konferencije u Bonnu, a šest mjeseci kasnije postao je predsjednik.

Summitu su nazočni i predstavnici skupine G-8, Indije, Saudijske Arabije, Turske, Europske unije i Organizacije islamske konferencije.

Dugogodišnji sukobi u Afganistanu koji su počeli 80-ih godina 20. stoljeća odnijeli su dva milijuna ljudskih života, a šest milijuna ljudi pobjeglo je iz zemlje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara